diumenge, 15 de gener de 2012

15a FIRA FESTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA I 3a NIT GASTRONÒMICA Dissabte 11 i diumenge 12 de febrer del 2012

(Cap de setmana abans de dijous gras)Propera edició: 2 i 3 de febrer del 2013
Fotos 15a edició (cliqueu aquí)

El President dels INDEPS Sr. Quim Canals i el President de la Fira Sr. Lluís Bayer donen la benvinguda al Conseller de la Generalitat de Catalunya Honorable Sr. Felip Puig.
El Conseller de la Generalitat de Catalunya Honorable Sr. Felip Puig rep una mostra de productes del municipi que inclouen el Cava Salitja, la Ratafia Dolça i Botifarra Dolça i signa en el Llibre d'Honor en presència de l'Alcaldessa Sra. Olga Guillem.
Fotos visita Conseller (cliqueu aquí)


ORGANITZA: INDEPS SALITJA I AJUNTAMENT DE VILOBÍ, SALITJA I SANT DALMAI
AMB EL SUPORT DE: PASTISSERIA NOGUERA, DIPUTACIÓ DE GIRONA, CONSELL COMARCAL DE LA SELVA, AEROPORT DE GIRONA, PEPSI, KAS, GATORADE, LLET ATO, GALETES TRIAS I GRUP GASTRONÒMIC DEL PLA DE L'ESTANY

Les postres típiques de la Fira, el Rajol de Salitja de 1742

La rajola i el cava Salitja commemoratius del 15è aniversari de la Fira

Els començals gaudint dels tastets de botifarra dolça

L'equip de la Nit Gastronòmica amb el cuiner convidat Dr. Germà Coenders. Foto: Pau Borrell

La comarca convidada representada pel Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany amb el cuiner convidat Dr. Germà Coenders, el coordinador Carles Busquets i el president Lluís Bayer

L'Esther Busquets amb el personatge de Na Dolça i l'Speedy, el porc vietnamita mascota de la Fira

Exhibició Eqüestre a càrrec de l'Escola d'Equitació Salitja Horse

La plaça Major de Salitja plena d'activitat

La plaça Major de Salitja, centre neuràlgic dels firaires

Exposició de dibuix i pintura del Racó de l'Artista

El Conseller de la Generalitat Honorable Sr. Felip Puig i l'Alcaldessa Sra. Olga Guillem atenent les explicacions del comissari de l'exposició SALIJTA A VOL D'OCELL 1956-2012 Sr. Lluís Ball-llosera

Actualització del programa de paper:

DISSABBTE 11 DE FEBRER DE 2.012

3a NIT GASTRONÒMICA DE LA BOTIFARRA DOLÇA I EL CAVA (Pavelló de Sant Dalmai)

A 2/4 de 9 del vespre:
2on CONCURS DE CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA.
Presentació a càrrec del professor i escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega.
Premi de 200 euros al millor plat.
Més informació a Cuina de la Botifarra Dolça

A les 9 de la nit:
SOPAR DE LA BOTIFARRA DOLÇA
Tastets elaborats pels restaurants adherits i les cuineres de Salitja.
Cuiner convidat: Germà Coenders (Vilobí d'Onyar)
Comarca convidada: Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany

Restaurants:
Can Valls (Sant Martí Sapresa)
La Crosa (Sant Dalmai)
Can Gros (Sant Dalmai)
L'Empalme (Vilobí d'Onyar)
Can Xavi (Vilobí d'Onyar)
El Cafè de Salitja Horse (Salitja)
Ca la Roser (Salitja)
Restaurant Aiguaviva (Aiguaviva)

Entrada:
Adults: 15 euros (12 tiquets)
Nens: 7 euros (6 tiquets)

Venda especial:
Cava Brut SALITJA amb xapa i etiqueta commemorativa de la Fira: 10 euros (1 ampolla)

Nota:
A 2/4 de 8 del vespre hi haurà les inscripcions a l'activitat MISSIÓ IMPOSSIBLE:LES 8 PORTES a càrrec de serveis educatius i culturals ENCANVI.


DIUMENGE 12 DE FEBRER DE 2.012

15a FIRA-FESTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA (Plaça Major de Salitja)

A les 8 del matí:
Inauguració de la FIRA DE PRODUCTES ARTESANALS

A 2/4 de 9 inscripcions i a les 9 sortida:
10a VISITA GUIADA AL VOLCÀ DE LA CROSA
Inclou esmorzar i obsequi commemoratiu.
Més informació a Centre d'Estudis de la Crosa i les Fonts

A les 9:
ESMORZAR DE FORQUILLA al bar de la Fira.
Especialitat: Trinxat de col amb botifarres barrejades
Preus populars.

A les 10:
EXHIBICIÓ EQÜESTRE a càrrec de l'Escola d'Equitació SALITJA-HORSE.

A les 11:
EXHIBICIÓ DE GOSSOS ENSINISTRATS a càrrec de la Residència Canina CAMPDORÀ

A 2/4 de 12:
TALLER INFANTIL “Casal Indeps”

A les 12:
Sortida dels tractors de la 6A TRACTORADA AMB MÀQUINES ANTIGUES a càrrec de l'Associació de Tractoristes de Màquines Antigues de Girona.
Els tractors estaran exposats durant tot el matí al carrer del Nord.
Més informació a Grup Automobilístic Selvatà de Salitja

A 2/4 d’1:
Presentació de l'exposició de fotografies: SALITJA A VOL D'OCELL, DEL 1.956 FINS AVUI, a càrrec de Lluís Ball-llosera al Cau dels Delmes.
L'exposició romandrà oberta durant tot el matí.

A la 1:
Presentació de l'exposició de pintura: EL RACÓ DE L’ARTISTA, a càrrec de Gemma Negre a la Sala Magna dels Delmes.
L’exposició romandrà oberta durant tot el matí.

A 2/4 de 4
12è CONCURS DE COQUES, CANAPÈS I POSTRES DE BOTIFARRA DOLÇA Un cop hagi deliberat el jurat, lliurament de premis i degustació.
Premi a la millor degustació
Premi a la millor presentació
Premi a les Postres més originals
Premi a les millors Pomes Capsades

A les 4
ACTIVITAT INFANTIL amb EL SECRET DEL PROFESSOR LLIMONA a càrrec de serveis educatius i culturals ENCANVI.

DURANT TOT EL MATÍ
Joc d'en Porquí.
Inflables per la mainada.
Exposició de fotografies aèries del municipi.
Hi haurà carpa i venda de cava commemoratiu 15è ANIVERSARI i productes elaborats amb Botifarra Dolça especialment per la Fira.
L'organització es reserva el dret de modificar el programa si per causes imprevistes s'hi veiés obligada.

HI ESTEU TOTS CONVIDATS!


JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA BOTIFARRA DOLÇA
(del 4 al 12 de febrer)

S'haurà de reservar per telèfon

Restaurant CAN VALLS
Escoles, 1 – Tel. 972 420 913 – 17.441 Sant Martí Sapresa

Restaurant LA CROSA
Plaça de la Crosa, 1 – Tel. 972 473 155 – 17.183 Sant Dalmai

Restaruant CAN GROS
Ctra. Santa Coloma, s/n. – Tel. 972 473 394 – 17.183 Sant Dalmai

Restaurant L'EMPALME
Ctra. Santa Coloma, s/n. – Tel. 972 473 241 – 17.185 Vilobí d'Onyar

Rostisseria Restaurant CAN XAVI
Plaça Vella, 8 – Tel. 972 473 789 – 17.185 Vilobí d'Onyar

Restaurant EL CAFÈ DE SALITJA-HORSE
Escola d'Equitació Salitja-Horse, Carretera d'Estanyol s/n. – Tel. 692 021 505 – 17.184 Salitja

Restaurant CA LA ROSER
Ctra. Santa Coloma, s/n. – Tel. 972 474 715 – 17.184 Salitja

Restaurant AIGUAVIVA
Ctra. Santa Coloma, s/n. – Tel. 972 394 221 – 17181 Aiguaviva

Restaurant EL MIRADOR DE L’AEROPORT
Ctra. de l’Aeroport, Veïnat de les Bòries s/n. – Tel. 972 473 408 – 17.184 Salitja


CARNISSERIES COL.LABORADORES

CAN LIRI, (Vilobí d'Onyar)
BOADA PORCEL (Vilobí d'Onyar)
MARCEL (Sant Dalmai)
CONSOL (Mercat de Salt)
CAN VALLS (Sant Martí Sapresa)
SUPER – FORN DE PA (Salitja)
FORNELLS OLIVETS (Aiguaviva)


ESTABLIMENTS COL.LABORADORS

AGROBOTIGA EL FORN (Vilobí d'Onyar)
SELECCIÓ REGISA (Riudellots de la Selva)
SANT DALMAI S.A. (Sant Dalmai)
“LA CAIXA” (Vilobí d'Onyar)
AGROPEQUÀRIA MAS BES (Salitja)

Equip de la Nit Gastronòmica. Aquesta edició voldriem dedicar-la a en Moisès Fusté, segon començant per l'esquerra de la filera de baix. En Moi fa unes setmanes ens va deixar i de ben segur que un any més hauria estat entre nosaltres col·laborant amb la Fira.



ELS TASTETS DE LA NIT GASTRONÒMICA

BENVINGUDA

- Crema de Carbassa d'Esponellà amb Anous Crespianes(Grup Gastronòmic del Plà de l'Estany)

TASTETS DE BOTIFARRA DOLÇA

- Carxofes al Forn farcides amb una nou de Botifarra Dolça a la vinagreta (Cuineres de Salitja)
- Botifarra Dolça amb Olives verdes, Ceba i Xampinyons (Cuineres de Salitja)
- Costelló amb Botifarra Dolça, Panses, Prunes i Orellanes (Rest. Aiguaviva)
- Broixet amb Hamburguesa Dolça (Rest. La Crosa)
- Botifarra Dolça amb Castanyes ( Rest. Salitja-Horse)
- Botifarra Dolça amb Poma i Torradetes (Rest. Ca la Roser)
- Botifarra Dolça Can Gros (Rest. Can Gros)
- Mandonguilles de Botifarra Dolça amb Poma (Rest. L'Empalme)
- Botifarra Dolça Can Xavi (Rost. Can Xavi)
- Tambó de Botifarra Dolça a la Mousselina de Mel (Rest. Can Valls)
- Arròs de Botifarra Dolça (Rest. Can Valls)

ESPECIALITATS COMPLEMENTÀRIES

- Pollastre amb Gambes (Rest. La Crosa)
- Bacallà Can Gros (Rest. Can Gros)
- Cargols a la Llauna (Rest. Can Gros)
- Melós de Vedella al Vi negre (Rest. Salitja-Horse)
- Mandonguilles amb Bolets i Cargols (Rost. Can Xavi)

POSTRES

- Pomes Capsades de Salitja (Cuineres de Salitja)
- Rajol de Salitja (Pastisseria Noguera)
- Galetes Trias
- Cafè Salitgenc
- Ratafia

BEGUDES

- Aigua
- Vi
- Garnatxa de l'Empordà
- Moritz Epidor
- Pepsi
- Kas

Venda especial de fuets Dolços i d'ampolles de Cava Brut SALITJA amb etiqueta i xapa commemorativa del 15è ANIVERSARI de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça.

En la visita a Salitja, el conseller d'agricultura Honorable Senyor Josep Maria Pelegrí és obsequiat amb Ratafia i Botifarra Dolça i Cava Salitja commemoratiu del 15è aniversari de la Fira


LES RECEPTES

COL TRINXADA AMB BARREJA DE BOTIFARRES

Després de bullir les cols (una de gran o dues de petites, per a quatre persones) s’escorren molt bé. Se suprimeixen les parts més dures del tronxo i les parts de color verd més fosc. La part que queda s’aixafa, com per a fer trinxat de la Cerdanya. Hi ha uns estris especials, però si no es tenen es poden anar tallant amb el ganivet o amb la vora de la cullera i aixafant amb la forquilla.
Un cop trinxades, es fregeixen en una cassola amb cent grams de mantega, una bona estona, tot remenant i continuant l’aixafament, que quedin ben eixutes, fines i una mica rosses. Surten més bones i més meloses com més paciència i cura es tingui en aquest punt. En acabar de fregir-les, s’hi afegeix una cullerada gran de farina tot remenant enèrgicament i, tot seguit, una mica d’aigua de bullir-les per a rehidratar-les, fins que quedin de la consistència de puré i sense parar de remenar enèrgicament. Una mica de pebre i nou moscada, i ja estan llestes. La gràcia és que siguin una mica fortes de pebre i sal i fluixes de nou moscada.
A part, en una paella amb un cul d’oli es fregeixen dues botifarres picants, i en una altra paella amb un cul d’aigua se’n couen dues de dolces, a foc lent. Se serveix a cada plat un tros de botifarra de cada tipus i el trinxat al costat com acompanyament.
Aquesta recepta està basada en una idea de la meva amiga i mestressa del CEIP de Vilobí Montserrat Sureda, i en una recepta del manual noucentista La Cuynera Catalana.

GERMÀ COENDERS Escriptor gastronòmic i cuiner convidat

ESCARXOFES AL FORN FARCIDES AMB UNA NOU DE BOTIFARRA DOLÇA A LA VINAGRETA
Es té preparada una vinagreta senzilla, amb igual quantitat d’oli que de vinagre de vi blanc, amb molta sal, i amb una mica de pebre blanc.
A part, s’esparrequen les botifarres dolces i es pasten una mica amb una forquilla o amb les mans. Cal una botifarra per cada tres o quatre carxofes.
S’agafen les carxofes senceres. Es treuen les fulles exteriors més dures, i s’escapcen una mica de la punta. S’obren per la meitat pel llarg i es netegen de pèls, si en tenen. S’arruixen generosament i de seguida per la part tallada amb la vinagreta. L’agre contrasta molt bé amb l’amargant de la carxofa i el dolç de la botifarra, i a més priva que les carxofes s’ennegreixin.
Amb una cullereta s’omple el forat de la carxofa amb una porció de botifarra dolça de la mida d’una nou.
Es cou al forn, costat de les fulles avall i de la botifarra amunt, a temperatura mitjana i amb foc a sobre i a sota durant uns tres quarts d’hora. A mitja cocció es treuen i s’arruixen les vores de cada carxofa amb una culleradeta més de vinagreta, mirant de no mullar la botifarra dolça. Passats els tres quarts d’hora, la botifarra dolça s’hauria de començar a enrossir. En cas contrari, cal posar un moment el forn en posició de gratinar.
Aquesta recepta té la lleugeresa floral de la carxofa, i un savi equilibri dels quatre sabors bàsics: dolç, salat, agre i amargant.

GERMÀ COENDERS Escriptor gastronòmic i cuiner convidat

BROIXET AMB HAMBURGUESA DOLÇA

Ingredients:
1 Kg de carn de proc
1/2 Kg de sucre
2 llimones ratllades
20 gr de sal
Ametlles picades

Elaboració:
Pastar la carn igual que amb les botifarres dolces. Amb la planxa ben calenta les marquem.

JOSEP RIBAS Restaurant La Crosa

COSTELLÓ AMB BOTIFARRA DOLÇA, PRUNES, PINYONS I ORELLANES
Ingredients:
400gr de costelló de porc
2 botifarres dolces
1 ceba
1 tomata
Prunes
Pinyons
Orellanes
1 got de vi ranci
Brou

Elaboració:
Farem un sofregit amb la ceba i la tomata. Enfarinarem i fregirem el costelló. Un cop tinguem el sofregit fet hi afegirem el costelló i ho remullarem amb el brou. Agafem les botifarres amb el got de vi ranci, les prunes i les orellanes. Saltegem una mica els pinyons i un cop rossos els afegim a les botifarres. Un com cuites ens ha de quedar una textura de caramel. Un cop cuit el costelló l'afegim a les botifarres i ho deixem reposar una dia per l'altre. Abans de servir ho escalfem.

DAVID SAURA Restaurant Bar Aiguaviva

POMES CAPSADES DE SALITJA

Ingredients per 12 pomes (varietat reineta o verdonzella):

250 gr de carn de botifarra dolça
100 gr de pinyons
Ratlladura d’una llimona
Turró de Xixona (trinxat amb la picadora)
1 o 2 copes de licor (ratafia)
2 galetes teules (trinxades)
1 ou

Elaboració:

Agafem els ingredients i ho barregem tot com si fos per fer pilota.

Capsem les pomes buidant-les de dins, guardem les tapes, i hi posem el farcit.
En una plata al forn untada amb mantega, hi fem una primera cuita amb les pomes i després una o dos més.
En el fons de la plata hi posem sucre cremat líquid, una pell de llimona, un pols d’ametlles torrades i trinxades i els licors.
Ho anem regant sovint i guardem una mica d’aquest almívar per tirar al damunt en el moment de servir.
En l’última cuita, treguem els taps, hi clavem pinyons i les ben banyem amb l’almívar.
Vigilar que les pomes no quedin sobtades i escrivellades. S’han de fer a foc molt lent.

CUINERES DE SALITJA Recepta popular








PREMI BOTIFARRA DOLÇA 2012

El Premi Botifarra Dolça 2012 ha estat atorgat al professor i escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega, per la seva dedicació a l'estudi de la cuina catalana en general i la cuina de la botifarra dolça en particular i a la seva gran difusió, tan a nivell local com internacional. El Premi Botifarra Dolça sempre s'havia donat a personatges de l'àmbit local i en aquesta edició per primera vegada s'ha atorgat a una personalitat de reconegut prestigi mundial.

El lliurament del premi serà el proper dia 11 de febrer durant la presentació del Concurs de cuina de la Botifarra Dolça que es realitzarà a les instal·lacions del pavelló de Sant Dalmai.

En Jaume Fàbrega és historiador, crític d’ art i escriptor de gastronomia i assaig. Consultor gastronòmic. Professor d’ Enogastronomia de l´Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Membre de l´ Associació d´ Escriptors en Llengua Catalana (AELC), de l´Associació Internacional de Crítics d’ Art (AICA), de la Federació Internacional de Periodistes de Turisme (FIJET), entre altres.

Col.labora en diversos mitjans (“Diari de Girona”, “El Temps”, “Notícies de Llengua i Treball”, “Empresarial Girona”, “Revista de Banyoles...) i ha col.laborat , sovint amb seccions fixes de gastronomia, a “El Punt”, “Diari de Barcelona”, “Nou Diari”, “La Vanguardia”, “El Observador”, “El País”, a més de diverses revistes generals, locals o especialitzades.
És membre del Comitè Assessor del Museu de la Pesca de Palamós.

Ha publicat més de 50 llibres d’ art, gastronomia i assaig, amb 4 enciclopèdies considerades obres de referència. Ha estat traduït a l´espanyol, l´anglès, l´alemany i el francès.

Premiat amb els Gourmand World Cookbook Awards en 7 ocasions, i amb altres premis de gastronomia, periodisme i assaig (Chaîne des Rôtisseurs, Robert de Nola, Andorra-Sant Joan d’ Engolasters, C. Carthou-Xàtiva, Jaume Ciurana de Periodisme, Josep Vallverdú, Rovira i Virgili d’ assaig, Premi Nadal, Premi Josep Mercader, Premi ADAC per la seva contribució a la difusió internacional de la cuina nacional catalana, Premi Jaume I de la Franja,entre altres.

És considerat el primer escriptor gastronòmic de la Mediterrània, com ho han escrit Joan Perucho, Manuel Vázquez Montalbán, Josep M. Terricabras, Salvador Cardús, Matthew Tree, Maria Mercè Roca,Ignasi Riera,Joan Francesc Mira, Joan Daniel Bezsonnoff, Narcís Comadira, Anton M. Espadaler, Pau Faner, Antoni Puigverd, Josep M. Fonolleras, Miquel Pairolí, Bartomeu Mestre, Quim Monsó,Xavier Mestres, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Santi Santamaria, Ferran Adrià entre d’altres.

Informació: Wikipedia.
Blog Bona Vida
Blog Gastronomia catalana/Catalan gastronomy


SALITJA

Mostra un mapa més gran


SALITJA, CAPITAL DE LA BOTIFARRA DOLÇA

El cap de setmana abans de dijous gras (11 i 12 de febrer), els INDEPS SALITJA varen organitzar la ja quinzena fira festa de la botifarra dolça i la ja tercera nit gastronòmica de la botifarra dolça. Enguany hi ha hagut millores i novetats destacades, però la festa s’ha vist deslluïda per una assistència inferior a altres anys, cosa que atribuïm a la fred. Comencem per la nit de dissabte.

El concurs de cuina va comptar per primer cop amb un substancial premi únic de 200 euros ofert pels Gotjaires de Salitja i amb un jurat de la màxima categoria, presidit per la mestra i escriptora Núria Lladó, acompanyada de la gastrònoma local Carme Solà i de jo mateix, amb la Sílvia Molins en el paper de rebre els plats, garantir l’anonimat dels autors i fer d’eficient secretària del tribunal. La proposta guanyadora va ser el “vol-k-dolç” d’en Marcel Garcia Güell, que jo personalment qualificaria d’una matança de porc en miniatura posada al plat amb una magnífica combinació de dolç i salat. El jurat no ho va tenir gens fàcil, ja que va haver d’avaluar moltes altres propostes interessants i de molt alt nivell, com ara uns canelons de botifarra dolça amb reducció de ratafia, o una botifarra dolça amb cansalada i cap i pota.

Per continuar, hi va haver una nodrida representació de restaurants del municipi i de municipis veïns que varen mostrar un magnífic aparador de la nostra cuina de la botifarra dolça, i de plats escaients per acompanyar-la. Varen venir La Crosa, Can Gros, L'Empalme, Can Xavi, el Cafè de Salitja Horse, Ca la Roser, Can Noguera, Can Valls de Sant Martí Sapresa, i el Restaurant d’Aiguaviva.

Encara, destaquem la presència d’una altra comarca dolça convidada, el Pla de l’Estany, magníficament representada pel Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany, grup que combina amb molta empenta el saber fer de professionals i afeccionats alhora.

Encara, els INDEPS SALITJA varen voler celebrar el quinzè aniversari de la festa amb una edició especial de “Cava Brut Salitja” amb xapa i etiqueta commemorativa de la fira.

Els INDEPS mateixos varen executar magistralment l’habitual recepta local de les pomes capsades. També hi va participar el col•lectiu que els INDEPS amb la combinació de patriotisme local i sentit de l’humor que els caracteritza anomenen “les cuineres de Salitja”. Hi ha qui ja sospita, amb raó, que ni són cuineres ni són de Salitja. Tant se val, el cas és si cuinen bé o no. Tot plegat, els assistents varen poder gaudir d’una vintena d’especialitats, algunes tan suggerents com la crema de carbassa d'Esponellà amb nous crespianes, les carxofes al forn farcides amb una nou de botifarra dolça a la vinagreta, el costelló amb botifarra dolça, panses, prunes i orellanes, el brioixet amb hamburguesa dolça o la botifarra dolça amb castanyes, a banda de les clàssiques i magnífiques combinacions de botifarra dolça amb poma, amb torrades, o la botifarra dolça tal com pinta, feta al punt.

En el moment àlgid de la nit, amb en Vador Riumalló i en Lluís Ball-llosera de mestres de cerimònies, es va lliurar el premi “Botifarra Dolça” al professor, gastrònom, escriptor i crític Jaume Fàbrega. El premi sempre s'havia donat a personatges de l'àmbit local i en aquesta edició per primera vegada s'ha atorgat a una personalitat de reconegut prestigi mundial. Ha publicat més de 50 llibres d’art, gastronomia i assaig, amb 4 enciclopèdies considerades obres de referència. Ha estat traduït a l´espanyol, l´anglès, l´alemany i el francès, premiat amb els Gourmand World Cookbook Awards en 7 ocasions, i amb altres premis de gastronomia. És professor d’ Enogastronomia de l´Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’organització de la fira va decidir per unanimitat donar-li el premi en reconeixement a la posada en valor de la botifarra dolça en general en tota la seva extensa obra, i en agraïment al seu suport incondicional a la fira en particular. En el seu parlament d’acceptació del premi va proclamar Salitja com la capital de la botifarra dolça, i va apuntar a possibles línies per fer créixer la fira en un futur i convertir-la en una fira de referència de la cuina del dolç-salat. La cuina del dolç-salat era habitual a tota l’Europa de l’edat mitjana. A la majoria dels països i regions va anar de baixa a partir del segle XVIII, però a Catalunya moltes especialitats locals dolces-salades varen continuar ben vives dins de la cuina senzilla i tradicional, a banda que, més modernament, els nostres cuiners de bandera (Adrià, Roca, etc.) també cultiven el dolç-salat en la cuina avantguardista que els caracteritza.

Si continuem amb les novetats, i passem al diumenge al matí, els assistents des de ben aviat varen poder reconfortar-se del fred que feia amb un substanciós esmorzar de forquilla de col trinxada amb barreja de botifarres (“cuineres de Salitja”), amb el corresponent pa, vi i cafè, i ho varen poder fer aixoplugats a sota d’una magnífica carpa aconseguida amb el suport de l’ajuntament. L’organització ja va tenir cura especial que ningú no es quedés amb gana ni amb set. Els assistents varen ser unanimament del parer que això es va aconseguir.

En el terreny de les arts no estrictament gastronòmiques, es va presentar l'exposició de fotografies: “Salitja a vol d'ocell, del 1956 fins avui”, a càrrec de Lluís Ball-llosera i l'exposició de pintura: “El racó de l’artista”, a càrrec de Gemma Negre.

En el terreny del que no són arts, vam tenir la visita de l’honorable conseller Felip Puig, enmig d’una xiulada d’una part dels mossos d’esquadra que suposadament li havien de donar escorta. Possiblement per això, el conseller degué voler enllestir la visita ràpidament i va passar de llarg de l’esmorzar de forquilla.

Novetats a banda, com sempre, els assistents varen poder assistir a les activitats habituals de la fira de productes artesanals, la visita guiada al volcà de la Crosa, l’exhibició eqüestre a càrrec de l'escola d'equitació Salitja-horse, l’exhibició de gossos ensinistrats a càrrec de la residència canina Campdorà, el taller infantil “casal indeps”, la missa en honor a Sant Vicenç, la tractorada amb màquines antigues a càrrec de l'associació de tractoristes de màquines antigues de Girona, i el concurs de coques, canapès i postres de botifarra dolça. Les creacions de Cristina Amat i Maria Vinyoles de Salitja varen ser premiades pel gust i l’originalitat. Destaquem que el premi a la presentació se’l va emportar la família Linares d’El Masnou, a tocar Barcelona, que va confessar que va haver de donar ella mateixa les explicacions al seu carnisser habitual perquè preparés l’ingredient obligatori per participar en el concurs. D’això se’n diu divulgar la botifarra dolça, així es fa! Entre tots els participants en el concurs es va sortejar una àpat per a 2 persones al restaurant Mirador de l’Aeroport, que una mà innocent va fer escaure a Sandra Valls de Salitja.

Els organitzadors volen agrair el suport rebut de l’ajuntament, dels restaurants col•laboradors ja esmentats, i de Can Liri, Boada Porcel, Marcel, Consol (mercat de Salt), Can Valls (Sant Martí Sapresa), super – forn de pa Salitja, Fornells Olivets (Aiguaviva), Agrobotiga el forn, Selecció Regisa (Riudellots de la Selva), Sant Dalmai S.A. La Caixa, Agropequària Mas Bes, Can Noguera, Diputació de Girona, Consell Comarcal de la Selva, aeroport de Girona, Pepsi, Kas, Gatorade, Ato, galetes Trias, grup gastronòmic del Pla de l'Estany.

Els organitzadors volen dedicar aquesta edició de la festa amb un record molt especial a en Moisès Fusté. Fa unes setmanes ens va deixar i de ben segur que un any més hauria estat aquí col•laborant amb la fira.


Germà Coenders Escriptor gastronòmic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada