dijous, 1 de gener de 2015

18a FIRA FESTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA

Dissabte 7 i diumenge 8 de febrer del 2015
(cap de setmana abans de dijous gras)
SEGUEIX-NOS A twitter
SEGUEIX-NOS A facebook
Galeria de fotos (Pau Rich)
Àlbum de fotos Tribuna Selvatana
Més fotos Gironanotícies

Josep Sucarrats, director de la revista CUINA i representant de la comarca convidada El Montserratí, rep el nomenament d'AMBAIXADOR DE LA BOTIFARRA DOLÇA de mans de l'Alcaldessa de Salitja Mercè Sais i el portaveu de la Fira Carles Figueres

Joan Vinyolas, regidor de promoció econòmica de l'Ajuntament de Vilobí, rep el premi BOTIFARRA DOLÇA 2015 per la seva col·laboració amb la Fira i la promoció dels productes de proximitat i la cuina de la botifarra dolça
PREMIS CONCURS DE COQUES, CONCURS DE RATAFIA I BOTIFARRA AMARGANT

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat amb l'equip de la 18a Fira festa de la botifarra dolça


El cap de setmana del 7 i el 8 de febrer, la Plaça Major de Salitja acollirà la 18a edició de la Fira festa de la botifarra dolça. Dues jornades dedicades als productes artesanals de la nostra terra on el principal protagonista és la botifarra dolça, menjar típic de la població de Salitja. Paral·lelament, es realitzaran concursos, exhibicions eqüestres i canines, venda de productes d'artesania i àpats populars.

L'edició d'enguany comptarà amb la presència de Josep Sucarrats, director de la revista "Cuina", que presidirà el concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça durant la tarda del dissabte. Per segon any consecutiu, la primera jornada de la fira (dissabte 7) estarà dedicada al món de la ratafia i la nit gastronòmica es substituirà per un sopar popular a la carpa climatitzada de la Plaça Major de Salitja amb un menú de botifarres dolces i picants, pomes capsades de botifarra dolça amb ratafia, gintònics i ratafia.

El diumenge, la carpa dels INDEPS, organitzadors de la fira, acollirà una nova edició de les demostracions i tastets de plats de botifarra dolça. Enguany cal destacar la presència de Jep Plana, professor de l'Escola d'hosteleria i turisme de Girona i de la granja El Provençal, que faran paleses la versatilitat i les enormes possibilitats gastronòmiques de la botifarra dolça.

La comarca convidada en l'edició del 2015 és El Montserratí, subcomarca del Baix Llobregat que reivindica la seva identitat amb productes propis de gran qualitat i personalitat. De la ma d'El Rebost del Montserratí es donaran a conèixer aquests productes a la Fira i paral·lelament, la botifarra dolça es promocionarà a les terres del Llobregat.

Diumenge comptarà amb l'assistència de Santi Vila, Conseller de territori i sostenibilitat

• Venda i exposició de productes de la comarca convidada: El Montserratí
• Exposició d’eines del camp antigues dels veïns de Salitja
• Mostra d’animals de granja dels pagesos de Salitja
• Joc del conill porquí
• Inflables per la mainada
• Venda de productes de la fira
• Fira d’artesania
• Mostra de pintures de Laura Gil (a la rectoria)
• Exposició de fotografies antigues del poble de Salitja


DISSABTE 7 DE FEBRER DE 2015

EL MÓN DE LA RATAFIA I EL FUET DOLÇ DE RATAFIA
(A LA CARPA DE LA PLAÇA MAJOR DE SALITJA)

(16.00) Presentació i tast del fuet dolç de ratafia
(16.30) Presentació i tast del formatge de Ratafia Volcànica de la granja El Provençal
(17.00) Concurs local de Ratafia Dolça
Admissió fins al dijous 5 de febrer a les oficines municipals.
Bases a amicsratafia.blogspot.com
(17.30) ESPECTACLE INFANTIL a càrrec de “Fefe i cia ”
(18.00) Mostra de Ratafies Catalanes i tast ofert per les principals marques de Catalunya
• RATAFIA AVI GUILLEM Medalla d'or al 1r Concurs de ratafia de marca
• RATAFIA DELS RAIERS
• RATAFIA TERRÀNIA
• RATAFIA DE L'ÀVIA
• RATAFIA PAU CLARIS
• RATAFIA FARRÉ GARRIGA
• RATAFIA FOSKA
• RATAFIA VOLCÀNICA
• RATAFIA DE POMA PORTET
• RATAFIA AMB LLET SANT GALDRIC
• RATAFIA DOLÇA
(18.30) 15è Concurs de coques, pomes capsades i postres amb botifarra dolça
Presidit per Josep Sucarrats, director de la revista Cuina
Admissió fins les 18.00h del mateix dissabte 7
Bases a cuinabotifarra.blogspot.com
(20.00) Sopar popular amb botifarres dolces i picants, pomes capsades de botifarra dolça amb ratafia, gintònics i ratafia
Preus populars
Al final del sopar lliurament del premi Botifarra Dolça 2015 i dels premis dels concursos
Tot seguit Tastets de postres, coques i ratafies casolanes

DIUMENGE 8 DE FEBRER DE 2015

18a FIRA-FESTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA
(A LA PLAÇA MAJOR DE SALITJA)

(09.00) 13ª Visita guiada al volcà de la Crosa
Inscripcions a les 8,30h. Preu 5 euros. Inclou esmorzar de forquilla, cigaleta energètica i obsequi commemoratiu de la Fira
Info a volcadelacrosa.blogspot.com
(09.00) Esmorzar de forquilla al bar de la Fira
Botifarra dolça amb olives negres i ceba confitada
Creació del pastisser Toni Noguera a càrrec de les Cuineres de Salitja
(10.00) 9ª Tractorada amb màquines antigues
Sortida dels tractors a càrrec de l’Associació de tractorístes de Màquines antigues de Girona.
Els tractors estaran exposats durant tot el matí al Carrer del Nord (rera l’església)
Info a tractoradasalitja.blogspot.com
(11.00) EXHIBICIÓ DE GOSSOS ENSINISTRATS
A càrrec de la Residència Canina Campdorà
(11.00) Inauguració de l’Exposició de pintura a càrrec dels alumnes del Racó de l’Artista.
A càrrec de Gemma Negre a la Sala Magna dels Delmes.
L’exposició romandrà oberta tot el dia.
(11.00) ofici
A l’església
(11.30) Taller infantil
A càrrec del casal INDEPS
(11.30) Demostracions i tastets de plats de botifarra dolça
A la carpa de la Plaça Major fins al migdia.
GRANJA EL PROVENÇAL
Croquetes de botifarra dolça i formatge de ratafia Volcànica
CUINERES DE SALITJA
Creps de Botifarra Dolça
JEP PLANA Professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme
Crumble de botifarra dolça amb poma caramelitzada, aires de ratafia i especulos de canyella
(16.30) Espectacle de percussió
A càrrec de Bloc Quilombo



Fotografia: El Conseller Santi Vila amb els organitzadors de la Fira-festa i autoritats de la població (Xavier Roca - Tribuna Selvatana)
09/02/2015 16:28

La Fira-festa de la Botifarra Dolça tanca la 18a edició amb una bona assistència

El segon dia de la Fira, la plaça Major de Salitja es va convertir en el centre neuràlgic d’aquest esdeveniment gastronòmic que congrega visitants d’arreu de les comarques gironines.

La 18a edició de la Fira-festa de la Botifarra Dolça tanca amb una bona participació i un balanç que, si bé no arriba als 10.000 visitants, la Comissió organitzadora -l'associació INDEPS amb la col·laboració de l'Ajuntament- es mostra satisfeta amb el resultat obtingut, i asseguren que tot indica que s'ha aconseguit un major nombre de vendes que en edicions anteriors.

De cares a les perspectives de futur, des de l'Ajuntament es constata una falta de relleu generacional per seguir tirant endavant amb l'esdeveniment com s'havia fet fins ara. En aquest sentit, l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Salitja i Sant Dalmai, Olga Guillem, manifesta que caldrà "asseure's a parlar amb els INDEPS i arribar a nous acords, incrementar les ajudes ja existents i buscar solucions per a què el jovent entri a l'associació i es pugui seguir endavant amb aquesta fira tant arrelada al poble de Salitja".

La Fira-Festa de la Botifarra Dolça va obrir les portes el dissabte dia 7 a la tarda amb els concursos de Ratafia i de Coques i Postres de Botifarra Dolça, ambdós presidits pel director de la reconeguda revista CUINA, Josep Sucarrats. Es van presentar 7 ratafies casolanes i 10 postres diferents. Mentre el jurat deliberava els premis tot degustant i gaudint de les delicioses creacions, els més petits de la casa van poder gaudir d'un espectacle animat de la mà de «Fefe i cia».

A la tarda, els visitants podien comprar i degustar ratafies diferents, alhora que es podien comprar diversos tipus de botifarres dolçes i picants, a més de iogurts i formatges artesans. Al mateix temps, es va poder visitar una exposició de fotografies antigues del poble de Salitja i una altra de maquinària agrícola.

Cap a les nou de la nit es va fer el sopar popular, en el qual es van servir diferents tipus de botifarres a la brasa i, en especial, plats cuinats amb botifarra dolça. També es van servir pomes capçades amb botifarra dolça i les postres presentades al concurs que havia tingut lloc durant la tarda. La degustació final de ratafies va anar acompanyada amb el lliurament dels premis dels concursos. Els premis van ser els següents:



Millor ratafia: LA PUBILLA, de Rosalia Sau.
Postres més bones: PIRULETES BUTIDOLÇA, de Martina Bagué.
Millor poma capçada: POMES CAPÇADES, de Miquel Àngel Bagué.
Postres més originals: PETITA REBOSTERIA, de Maria Viñolas.
Millor presentació: POMES CAPÇADES, de Maria Pau Teixidor i Dolors Xargay.



També es va fer entrega de dos premis per reconèixer la feina feta i la implicació amb la fira:


Premi a l'ambaixador de la Botifarra Dolça: Josep Sucarrats, director de la revista CUINA.
Premi de reconeixement de la Botifarra Dolça: Joan Viñolas, regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament.


El segon dia de la Fira, la plaça Major de Salitja es va convertir en el centre neuràlgic d’aquest esdeveniment gastronòmic que congrega visitants d’arreu de les comarques gironines. A les nou del matí, es va fer la inauguració de la Fira de Productes Artesans i es van iniciar les inscripcions per a la 13a edició de la Visita Guiada al Volcà de la Crosa. Paral·lelament, al bar de la Fira es va servir un esmorzar de forquilla a preus populars a base botifarra dolça amb olives negres i ceba confitada, creació del pastisser local Toni Noguera.

A quarts d'onze, l'associació de tractoristes de màquines antigues de Girona va fer una desfilada pels voltants del poble, després de la qual els tractors van quedar exposats durant tot el matí. A quarts de dotze, coïncidint amb l'inici de l'exhibició de gossos ensinistrats de la residència canina Campdorà, la carpa de la Plaça Major va acollir la demostració i tastets de plats d’aplicació de la botifarra dolça a càrrec de la Granja el provençal, les Cuineres de Salitja i Jep Plana, professor de l'escola d'hosteleria i turisme.

La Fira va comptar amb la visita del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, i el President del Consell Comarcal de La Selva, Salvador Balliu. Ambdós van visitar la Fira durant més d'una hora, acompanyats per l'alcaldessa, Olga Guillem i diversos regidors del municipi. Acabada la visita, la comitiva es va desplaçar a la Descarregada d'Antiquaris i Brocanters, que tenia lloc a Sant Dalmai també durant el matí d'ahir diumenge.

Àlbum d'imatges de la Fira-festa de la Botifarra Dolça

TRIBUNA SELVATANA



Fotografia: Josep Sucarrats a la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja (Xavier Roca - Tribuna Selvatana)
09/02/2015 08:28

Josep Sucarrats: 'M'imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça'

Parlem de la botifarra dolça amb Josep Sucarrats, director de la revista CUINA, amb motiu de la Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja.


El 15è concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça, que va tenir lloc el dissabte 7 de febrer en el marc de la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça, va ser presidit per Josep Sucarrats, director de la revista CUINA. Amb ell vam parlar una mica sobre aquest embotit tan característic i singular.

Què aporta la botifarra dolça en la gastronomia tradicional catalana?
És un producte tan original, tan particular i tan circumscrit a les comarques de Girona, que es tracta de quelcom que cal preservar, perquè dóna identitat a la cuina més local d'aquesta zona. I dins del marc de Catalunya, dóna diversitat, que és l’altra gràcia de la nostra gastronomia. Per tant, que en algun lloc del món es faci un embotit en el què s'hi afegeix sucre és tan singular que seria una llàstima que es perdés.

Considera que el producte no s’ha promocionat prou més enllà de les comarques gironines?
És cert que la botifarra dolça la desconeix molta gent fora d’aquí, malgrat que aquestes comarques són una coneguda destinació gastronòmica, a banda de saber-se com se sap que es tracta d'una terra de bons embotits.

Què creu que falla, doncs?
En principi, i sobretot, xoca a molta gent que sigui un embotit dolç; això pot comportar d’entrada moltes dificultats. A Catalunya, la gent, de fet, ara menja sushi, i això era encara més estrany. Per tant, el que es tractaria és de posar el producte a l’abast de restaurants, de xarcuteries... i facilitar que la gent la pogués tastar. Tot i que a mi no em sembla gens malament que el seu focus sigui bàsicament aquesta zona, i que realment aquest sigui un atractiu més per fer venir la gent aquí, que és on s’ha fet tota la vida la botifarra dolça, que és on se sap fer i on hi ha bons elaboradors.

Quin seria el millor maridatge amb aquest embotit?
Jo crec que el millor maridatge, almenys per part meva, està per descobrir. Això que feu a Salitja amb la poma –les pomes capçades de botifarra dolça- m’ha semblat molt interessant. Segurament hi ha coses que no passen perquè sí. Però aquesta tradició que Catalunya ha conservat, i a les comarques gironines en especial, que ve de la cuina medieval, de barrejar carn amb fruita, en aquest cas encara se supera, havent-hi carn i fruita, però a més la carn que s'hi posa és un embotit dolç. Penso que per aquesta banda es podrien experimentar coses molt maques amb pomes i segurament amb altres fruites dolces.

I amb una beguda? Amb quina ho maridaria?
M´imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça; em sembla que podria ser interessant.

Finalment, dins d’un menú, on considera que s’hi adiu millor aquest embotit?
A mi em sembla molt bé que se serveixi per les postres. Al concurs de postres que heu fet aquí hi ha hagut alguns plats proposats que, tot i ser botifarra dolça, també tenien un punt salat, i per tant es convertien en un aperitiu interessant. El que passa és que com que el valor d'aquest embotit és que sigui dolç, defenso que estigui millor al final de l’àpat. Perquè tot i que en la cuina d'avui hi ha una certa tendència a obrir amb plats dolços, potser no se n’ha d’abusar. Ja és prou xocant per a la majoria de gent tenir un embotit dolç! Pot funcionar d’aperitiu, sí, però posar-lo de postres és donar el triple salt mortal. I al final estàs fent una cosa de tota la vida, i a mi aquest contrast que es produeix em sembla molt interessant.

TRIBUNA SELVATANA


Cap comentari:

Publica un comentari