dimarts, 8 de desembre del 2009

12a Fira Festa de la Botifarra Dolça


DEMOSTRACIÓ DE CUINA

Cap a les 12 del migdia la fira era plena a vessar i totes les activitats anaven segons el previst: sortida de missa, arribats els de la visita, discurs oficial fet., etc. Era l’hora de coure i provar la botifarra dolça.
Per això hi havia la Nuri Lladó, cuinera experimentada, amb varis llibres de cuina al carrer, sempre amb productes i maneres de fer molt de les nostres contrades, i que aquesta vegada portava el llibre Receptes 2, en el que hi ha la botifarra dolça. És que la Nuri ja ve per segona vegada a la Fira de la Botifarra Dolça de Salitja
Dons a sota la carpa, va “engegar el fogó” i ens va anar explicant com ho feia per coure les botifarres, mentre en Lluís anava llegint i comentat els texts de la recepta del llibre al mateix temps que moderava les intervencions de les persones assistents, la Nuri deia com s’aplicaven els “secrets” i detalls que fan una bona cuita, és que la Nuri es molt planera en les seves explicacions i sembla que et convidi a demanar el que calgui.
Al acabar, es clar que es feu un tastet entre els assistents de les peces cuites allà mateix, mentre tant va signar varis llibres i atenent comentaris de les seves “fans” cuineres, per seguidament anar passat tots plegats al tast de botifarra dolça que oferien els diversos restaurants col•laboradors.



PROGRAMA D'ACTES

Amb el suport de DIPUTACIÓ DE GIRONA, CONSELL COMARCAL DE LA SELVA, CAIXA DE GIRONA, AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA, GALETES TRIAS, EL TALLER, CÀRITAS


MATÍ

VILOBÍ

A les 8 36a DESCARREGADA D’ANTIQÜARIS

A les 10 4a TROBADA de CLÀSSICS

De 10 a 2 EXPOSICIÓ DE PINTURES DE LLORENÇ CERVELLÓ a Can Roscada, del 7 al 15 de febrer

SALITJA

A les 8 Inauguració de la FIRA DE PRODUCTES ARTESANALS I MOSTRA D’OFICIS ANTICS

A 2/4 de 9 Inscripcions i a les 9 sortida 7ª VISITA GUIADA AL VOLCÀ DE LA CROSA. Nou recorregut. Aprox 6 Km. Preu 5 euros (inclou esmorzar i obsequi commemoratiu). Amics de la Crosa

A le 10 3a TRACTORADA AMB TRACTORS ANTICS per l’Associació de Tractoristes de Màquines Antigues

A les 11 MISSA EN HONOR A SANT VICENÇ, copatró de Salitja.

A les 11 EXHIBICIÓ DE GOSSOS I D’ENSINISTRAMENT a càrrec de la Residència Canina CAMPDORÀ

INFLABLES I JOC D’EN PORQUÍ

A les 12 Presentació del llibre RECEPTES 2 i DEMOSTRACIÓ DE CUINA de la recepta de botifarra dolça a càrrec de l’autora NURI LLADÓ.

A la 1 DEGUSTACIÓ DE LES SALSITXES DE SALITJA al forn solar i TAST de la CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA oferta pels restaurants col•laboradors.


Al migdia hi haurà servei de menjador i a la tarda es podrà berenar botifarra dolça, picant, esparrecada i volcànica.
En aquesta edició la Fira disposa de carpa gegant. Aquest programa pot estar subjecte a modificacions

TARDA

SALITJA

De 3 a 6 8è TALLER DE FANG a càrrec d’El Taller

A 2/4 de 4 Recepció de les coques del 9è CONCURS DE COQUES DE BOTIFARRA DOLÇA. A les 4 deliberació del jurat i DEGUSTACIÓ.

A 2/4 de 5 AUDICIÓ DE SARDANES amb LA PRINCIPAL DE BANYOLES

A les 6 ESPECTACLE INFANTIL amb COMICLOWNS de Cia TURURUT

LLIURAMENT DE PREMIS Inclou Premi BOTIFARRA DOLÇA 2009.

FI DE FESTA amb el 150è Aniversari de la unió de Salitja i Vilobí. Inauguració de la placa commemorativa per part de les autoritats i espectacular CASTELL DE FOCS SALITJA I VILOBÍ 150 ANYS

RUTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA

Setmana de l’1 al 8 de febrer

La cuina de la Botifarra Dolça servida als millors restaurants

Can Valls
Escoles, 1 Tel. 972 420 913
17441 SANT MARTÍ SAPRESA

L’Empalme
Ctra Santa Coloma, s/n Tel. 972 473 241
17185 VILOBÍ (Girona)

El Racó del Pibe
Can Valls - Ctra Santa Coloma, s/núm
Tel. 972 474 652 – 17184 SALITJA

Rostisseria Restaurant Can Xavi
Plaça Vella, 8 Tel. 972 474 261
17185 VILOBÍ D’0NYAR – Girona

La Crosa
Plaça de la Crosa, 1 – Tel. 972 473 155
17183 SANT DALMAI (Girona)

Can GROS
CTRA SANTA COLOMA, 23
TEL. 972 473 394 – 17183 SANT DALMAI

MIRADOR
DE L’AEROPORT
Ctra Aeroport, s/núm. Veïnat de les Bòries
Tel. 972 473 408 – 17184 SALITJA


DEGUSTACIÓ DE LA CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA

Diumenge, 8 de febrer al migdia

CARNISSERIES COL•LABORADORES

Marcel
Plaça de la Crosa Tel. 972 473 336
17183 SANT DALMAI

Súper SALITJA
Carrer Nou, 27 – Tel. 972 473 531
17184 SALITJA

boada
porcel EMBOTITS
Sant Narcís, 10 17185 VILOBÍ D’ONYAR
Tel. 972 473 335

(PLA)
Madrenys, 4 – Tel. 972 473 037
17185 VILOBÍ D’ONYAR

CAN LIRI
Plaça Nova, 6 Tel. 972 473 011
17185 VILOBÍ D’ONYAR

Fornells Olivets
Ctra Santa Coloma, s/n – 17181 AIGUAVIVA
Tel. 972 238 017

Consol
MERCAT DE SALT
Tel. 972 235 716

Can Valls
Escoles, 1 Tel. 972 420 913
17441 SANT MARTÍ SAPRESA

ESTABLIMENTS COL·LABORADORS

Pastisseria Noguera
Plaça Nova, 9 Tel. 972 473 032 VILOBÍ D'ONYAR
Estació, 17-19 Tel. 972 478 496 RIUDELLOTS DE LA SELVA
Ronda Ferran Puig, 31 Tel. 972 219 097 GIRONA

Agrobotiga El Forn
Tel. 636 244 448
17185 VILOBÍ D'ONYAR

FORN DE PA SALITJA
Tel. 972 473 531
SALITJA i BESCANÓ


SALUTACIÓ

Arriba febrer i la botifarra dolça ja és aquí. Dels nostres tres pobles, amb 300 veïns i veïnes, Salitja és el més petit de tots. Però hi ha dos moments a l’any en què Salitja és el poble més gran: a mitjan agost amb el Concurs de Cançó i a primers de febrer amb la Fira-Festa de la Botifarra Dolça.
Pel febrer d’enguany, i ja en van dotze, Salitja es tornarà a convertir en el centre del món, del nostre món de la comarca de la Selva i rodalies. Des de primera hora del matí, quan comencin a coure les primeres botifarres dolces, una olor plaent de caramel i carn bona envairà la plana i escamparà a per tot la flaire de la llepolia. Seduïts pel fumeig, s’acostaran els forasters i es retrobaran amb els fills i les filles de Salitja que viuen a Girona, a Barcelona o en altres indrets llunyans i que tornen a Salitja en dies assenyalats.
A les cases, en els fogons i en els obradors s’enllestiran receptes clàssiques o innovadores de coques de botifarra dolça, que les unes guanyaran concursos i les altres es guanyaran el cel. I pels volts dels Delmes, tractoristes, caminaires, gossaires, artistes, sardanistes, curiosos i gent del país, xics i grans, passejaran endiumenjats entre els penjolls de botifarres dolces i ambientaran amb músiques i remors generoses el silenci amable de Salitja.

Quina satisfacció per al municipi poder comptar, en aquesta diada i tots els dies de l’any, amb l’estil i el bon fer dels Indeps i de tots els salitgencs i salitgenques. Us animo, a tothom de Vilobí d’Onyar, a què vingueu i participeu de la XII Fira-Festa de la Botifarra Dolça de Salitja el diumenge 8 de febrer.

Mercè Sais i Llach,
Tinent d’Alcalde de Salitja


SALITJA I VILOBÍ 150 ANYS JUNTS

No se sap amb certesa des de quin any Salitja i Vilobí escriuen junts la seva història.
En un document de l’any 1598, sobre la construcció del campanar de Salitja, es mencionen els homes de la universitat i parròquia de Salitja. En aquell temps, universitat equivalia al concepte actual de municipi, però, ara per ara, res no s’ha pogut conèixer de l’organització i administració d’un Salitja autònom.
Les referències més fiables que podrien avalar o certificar que Salitja podria haver estat des de temps reculat municipi independent són uns documents del segle passat. En un, de 1821, s’esmenta Vidal Marquès, “Alcalde Constitucional del lloch de Salitja, Bisbat i corregiment de Girona”. En un altre, de 1843, es parla del lloc de Salitja, partit de la vila de Sta. Coloma de Farners, però no es fa cap referència a Vilobí.
Durant el segon quart del segle passat, les lleis liberitzadores establiren reglamentacions per a la formació i organització municipal, en el concepte més actual. Per tant, es podria pensar que durant aquestes dècades es configurà el municipi o districte de Vilobí, unint administrativament els dos pobles.
L’any 1847, Narcís Maset consta com a alcalde pedani de Salitja. El mateix any, els representants del comú de Salitja varen comprar, mitjançant un crèdit, part de la casa que el ferrer Narcís Vilar acabava d’edificar a la plaça, per tal de tenir-hi l’Ajuntament i celebrar-hi sessions.

L’acta de sessions més antiga conservada a l’Arxiu Municipal de Vilobí és de 1850, any en què el regidor Narcís Maset, veí de Salitja, continuava com a alcalde pedani.

En 1859, les actes municipals confirmen la unió dels dos pobles.

Extret de Vilobí d’Onyar Quaderns de la Revista de Girona
Dora Santamaria i Colomer 1996


RATAFIA DE SALITJA

La Ratafia de Salitja segueix sense defraudar els seus amants i un any més ha assolit amb escreix les expectatives creades. Enguany, en el 27è Concurs de Ratafia de Santa Coloma ha quedat classificada en el privilegiat grup de les 25 primeres, havent hagut de competir amb un total de 158 ratafies participants de tot Catalunya.

Seguint la tradició dels últims anys, s’ha elaborat en dos recipients de diferent mida, un de més gran i un altre de més petit. Amb herbes i nous escollides de les Fonts i la Crosa i alguna herba especial portada d’altres indrets, s’han posat a macerar per separat més de 40 dies a sol i serena.

Finalment el bon paladar dels nostres ratafiaires ens ha donat aquest bon resultat que durant l’hivern tots tots plegats podem assaborir.

Amics de la Ratafia de Salitja


COL·LECCIÓ MIQUEL DEVESA

En Miquel Devesa ha recuperat a Salitja un bon grapat d'objectes populars que sense la seva dedicació i persistència, amb el pas del temps haurien desaparegut i ara mateix ja no les podriem tenir entre nosaltres.

Hi ha: falç, arpella, aixada, xarneres, clau martell, pesos, xerrac, serruxo, mitja lluna, sedàs, roda de carretó, màquina de carregar cartuxos, fenal de carro, romanes, balança, màquina d'esufatar, esclopet de mà, destrals, pàmpuls, planxa de carbó, reparador de calçat, llum de carburo, corria, claus, calculadora, eines de barberia, podais, ganiveta de tallar pa, dalla.


CAN ZIDRET

Recordant can Peric i can Zidret de Salitja, enderrocades enguany per l'ampliació de l'Aeroport, hem recuperat unes de les primeres notíces que van sortir sobre la contrucció del Camp d'Aviació.


LA GENERALITAT NO RESPON

Ara fa un any que Trànsit va canviar els rètols de la GI-534 i els indicadors de SALITJA en majúscules els va posar tots en minúscules, com els que posen per indicar polígons i urbanitzacions. No estan d’acord amb aquesta mesura de menysteniment imposada per Trànsit, es va endegar una campanya amb mails i signatures adreçades al Departament de Trànsit. El resultat és la no resposta per part de la Generalitat, ni materialment rectificant els rètols de la GI-534, ni cap explicació per escrit, ni contestant cap mail.

Conclusió: Segueix la campanya! Podeu seguir enviant els vostres mails a transit@gencat.cat i donar suport amb la vostra signatura en els fulletons de protesta.

Els petits canvis poden ser poderosos!

Grup de Treball per a la Bona Retolació


Imagen
PREMI BOTIFARRA DOLÇA 2009
LLUÍS SIMON I RABASSEDA Periodista

Per segona vegada, el Premi Botifarra Dolça ha recaigut entre el col•lectiu de periodistes del municipi. El primer periodista en rebre'l va ser en Josep Maria Pasqual, per la creació del Diari de Vilobí. En aquesta ocasió, el periodista distingit ha sigut en Lluís Simon; per la seva dedicació al periodisme local, pels èxits obtinguts en el periodisme esportiu i per la implicació en la vida social dels nostres pobles, com ara fa 10 anys, encapçalar la primera candidatura municipal independentista de la democràcia.


9è Concurs de Coques de Botifarra Dolça:

COCA MÉS BONA Carles Figueres (Salitja)

COCA MILLOR PRESENTACIÓ Teresa Plana (Vilobí)

Coca MÉS ORIGINAL Sandra Valls (Salitja)

NOTA: En aquesta edició no s'ha celebrat el que hauria sigut el 9è Concurs de Pessebres Casal Indeps ni el 8è Concurs de Pintura pròpiament dit, si no el Taller.
Imagen
LA CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA 2009
BOTIFARRA DOLÇA AMB LLAMÀNTOL

Ingredients

2 llamàntols de 1/2 kg
1/2 kg de pèsols esclovellats
2 botifarres dolces
2 cebes mitjanes
Farina
Aigua
Oli
Sal

Elaboració:

Talleu els llamàntols a rodelles d' uns 3 cm; trenqueu una mica les potes amb la mà de morter. Ho saleu, ho passeu per farina i ho fregiu una mica en oli, sense que agafi massa color; ho guardeu en un plat.

En una cassola feu-hi un sofregit amb les cebes, pelades i picades. Un cop hagin agafat una mica de color hi afegiu les botifarres dolces tallades a rodelles d' uns 2 cm. Deixeu que agafin una mica de color i ja hi podeu tirar els pèsols; ho remeneu bé, ho tapeu i ho deixeu coure a foc fluix una mitja hora, fins que els pèsols siguin cuits. Caldrà que ho mulleu amb un cullerot d’ aigua. Tot seguit hi afegiu el llamàntol que havíeu guardat. Ho deixeu coure tot plegat uns 5 minuts, procurant que no es desfacin ni els pèsols ni el marisc. Serviu-ho, provant-ho abans de sal.

Notes:

Ja que és un plat primaveral, podem fer servir ceba tendra, posant-hi força; opcionalment també s’ hi poden posar dos o tres alls tendres.

Personalment, tot i que no és una herba que s’ utilitzi en la cuina catalana, hi poso una mica d’ estragó, que amb el seu tast dolcenc s’ adiu molt bé amb el plat. Tampoc no hi va malament un apunta de canyella, però acompanyada amb pebre.

Si trobeu salsitxes dolces- alguns carnissers les elaboren-, el plat guanyarà en presentació.

El llamàntol (llobregant, llongant, grimaldo, etc.) es troba també congelat (“bogavante”, “homard”, “spiny lobster”).

Jaume Fàbrega autor del llibre “Dalikatessen. A taula amb Salvador Dalí”


BOTIFARRA DOLÇA AMB TORRADES

A pagès, a totes les cases que mataven porc i també a les carnisseries de vila, feien la botifarra dolça. És de carn bona, com les picants, però amanida amb sucre; de la manera de coure-la que feien a pagès en resultava una llaminadura.

Necessitem tres botifarres dolces (mitja per persona), una pela de llimona, pa sec de dos o tres dies o torradetes de pa, mitja lliura de sucre (entre 150 i 200 gms.), vi negre del porró, una paiella pel foc i millor si és una cassola.

Comencem posant la paiella al foc amb el sucre i que ens quedi a punt de carmelo, mentres anem punxant les botifarres; tant bon punt el sucre es lleco hi posem les botifarres, un raget d’oli o una culleradeta de greix per si no en ragessin prou, les cobrim amb aigua –millor calenta-, hi tirem un tros de pela de llimona i un bon raig de vi negre. Deixem que amb poc foc es vagi fent i vigilant que no s’agafi.

Es pot posar moscatell, garnatxa, vi ranci, mistela, fins i tot ressolis, si no es te el porró a punt.

En tot cas foc petit i vigilar que el lleco (sucre) no es prengui (quedi caramel•litzat).

Al començar espesseir-se es el moment de posar-hi les llesquetes de pa sec o torradetes perquè quedin ben ensucrades; ja en podem fer quantitat, que a tothom els agrada per llaminejar.

Finalment tirem un raget d’aigua per poder treure be les botifarres, les partim i les servim amb un xic de suc i amb les llesques de pa o torrades tot voltant. Bon profit!!!

NOTA: Atenció amb el sucre caramel•litzat i sec: costa de llevar i netejar; sobre tot de la paiella o cassola; feu-ho desseguida mentre encara es un xic calent

Lluís Ball-llosera


COCA MÉS BONA 2009

COCA DE BOTIFARRA DOLÇA AMB RATAFIA DE SALITJA

Ingredients:

100 gr de fuet dolç
100 gr de panses
100 cc de ratafia de Salitja
400 gr de farina
300 gr de sucre
100 cc d’oli
4 ous de pagès
1 iogurt de llimona
1 sobre de llevat
Mantega
Sal
Sucre llustre

Preparació:

Amb anterioritat tallem el fuet dolç a dauets i amb les panses ho posem a macerar a la ratafia perquè quedin ben empapats.
Batem els ous i hi anem afegint sense parar de batre, el sucre, el iogurt, la farina, el llevat, la ratafia, l’oli i un polsim de sal.

Untem una plata de vidre amb la mantega i hi aboquem el resultat de la barreja. Pel cim hi deixem caure els dauets de botifarra dolça i les panses. Ben repartis, alguns s’empassaran i altres quedaran vistents.
En el forn, previament esacalfat a 180 graus, li deixarem uns 30 minuts, comprovant el punt de cocció amb un bruc.

Un cop extreta del forn, desemmotllem i hi escampem el sucre llustre pel cim. Amb l’ajuda d’una plantilla també hi podem fer un dibuix.

El secret d’aquesta coca és utilitzar la ratafia dolça de Salitja, molt més gustosa que la comercial.

CARLES FIGUERES Salitja


COCA MÉS ORIGINAL 2009

COCA DE FRUITES ROGES I BOTIFARRA DOLÇA

Ingredients:

120 gr de fruites roges deshidratades
60 gr de botifarra dolça
1 sobre de llevat en pols
1 rovell d’ou
2 ous sencers
150 gr de sucre
125 gr de mantega
40 cc de brandi
170 gr de farina
Sal
Sucre llustre

Preparació:

Trossegem una mica les fruites roges. Les posem en remull amb 25 cc de brandi una estona. Trossegem la botifarra dolça igual que la fruita i reservem. Seguidament en una paella saltegem una mica la fruita amb una nou de mantega fins que s’estovi la fruita i reservem. Desfem la mantega restant i la deixem reservada a temperatura ambient perquè es refredi una mica.

Treballem els ous i el rovell d’ou juntament amb el sucre fins que es blanquegin i doblin el volum. Afegim la farina, el llevat i un pols de sal i barregem suaument.

Seguidament aboquem la mantega fosa, 15 cc de brandi, les fruites roges i la botifarra dolça i barregem bé suaument. Aboquem la mescla en una plata pel forn folrada amb paper vegetal i ho posem al forn ja escalfat a 180 graus durant uns 30 minuts.

Un cop fred desenmotllem i espolsem amb sucre llustre.

SANDRA VALLS Salitja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada