dimarts, 8 de desembre del 2009

10a Fira Festa de la Botifarra Dolça



10 ANYS DE FIRA!

10è Aniversari de la Fira-festa de la Botifarra Dolça

Ja fa 10 anys! Tot va començar a Can Carol de Sant Dalmai. Allà una colla de privilegiats vam poder assistir, sense saber-ho, a la gestació de la 1ª Festa de la Botifarra Dolça.
Com a tot arreu, a la colla dels Indeps també hi teníem una ovella negra. Un membre que no havia provat mai la botifarra dolça, una menja tant especial als nostres pobles!
Però també teníem un geni dels fogons i això aviat va estar solucionat. Pels Indeps, tots gurmets, va ser l’excusa perfecta per organitzar una xefla de les que fan història. Tots plegats vam quedar per fer un sopar i preparar el plat: botifarra dolça amb poma a la garnatxa. El nostre geni es va passar amb la mesura de garnatxa i per dissimular, vinga a deixar coure la cassola perquè s’evaporés l’alcohol. El resultat ja us el podeu imaginar: va ser la botifarra més dolça que s’havia fer mai. No havia de ser un sopar de botifarra dolça? Doncs la dolçor va estar assegurada!
Al veure que hi podia haver gent que no coneixés la botifarra dolça, va sorgir la idea d’aprofitar aquesta trobada per convidar a tothom que volgués, a venir-la a assaborir a casa nostra.
El següent any a la Festa ja s’hi van afegir amics i coneguts i juntament amb el Carnestoltes es va celebrar a les antigues quadres de Ca n’Aluart, un espai molt més gran. Edició rera edició la festa va anar creixent. Ja no només assaboríem les botifarres, si no també les coques de botifarra dolça, les salsitxes de Salitja -salsitxes dolces embolcallades amb cansalada viada-, les demostracions de cuina i degustacions dels restaurants, la botifarra volcànica de Sant Dalmai... fins arribar a organitzar-se el Carnestoltes el dissabte pels Llobatons de Sant Dalmai i la festa passar-se al diumenge, convertint-se en fira al bell mig de la plaça Major de Salitja, comptant també amb el suport de l’Ajuntament de Vilobí, Salitja i Sant Dalami.


La Fira d’aquest any

Després d’un dissabte de pluja persistent, va arribar el diumenge de la Fira lluint el sol de bon matí. Van començar a arribar les parades de productes artesanals i els firaires, gent positiva de mena, ben animats. Tot hi ser, lògicament, la 5a Visita Guiada al volcà de la Crosa, a l’aire lliure i sobre el terreny mullat, hem de considerar d’èxit la munió de marxaires que va aplegar. L’optimisme d’en Lluís Ball-llosera dels Amics de la Crosa va contagiar tothom. Tots el participants van rebre una samarreta commemorativa del 10è Aniversari de la Fira.
Un cop els assistents a la Visita Guiada van iniciar la seva partida de la plaça Major, per l’altre costat ja arribaven els tractoristes amb les seves màquines antigues, amb uns espetecs que ja no van deixar, si és que encara n’hi quedaven, ningú al llit.
A les 12 del migdia a Els Delmes es va fer la presentació del la Ruta de la Botifarra de la Selva i del nou capgrós del municipi En Poma de Vilobí.
Tot seguit hi va haver la tradicional demostració de cuina, aquest any a càrrec de la cuinera Lluïsa Torrent, del restaurant Vilanova de Salt, la qual va oferir la degustació del producte a tots els assistents.
I parlant de degustacions, a partir de la una, l’esperada degustació de les salsitxes de Salitja i dels plats preparats pels restaurants col•laboradors. Aquest any contàvem amb un nou restaurant; El Racó del Pibe, de Can Valls de Salitja. Els altres restaurants participants van ser La Crosa i Can Gros de Sant Dalmai i Can Xavi i L’Empalme de Vilobí. El dinar el van oferir els mateixos restaurants col•laboradors als seus establiments si se’ls havia encarregat amb antelació.





A la tarda hi havia la tradicional audició de sardanes patrocinada per l’Aeroport Girona-Costa Brava a càrrec de la Principal de Banyoles. I va fer presència també la tradicional pluja per tercer any consecutiu. La Fal•lera Gironina, amb la trempera que els caracteritza, no es van estar de romanços i anant de sopluig en sopluig no van deixar de fer gatzara tota la vetllada, acontentant amb escreix grans i petits.

Va cloure la jornada gastronòmica la gran botifarrada popular dolça, picant i volcànica (i remullada) oferta per les carnisseries Fornells Olivets d’Aiguaviva, Can Liri, Boada Porcel i Plà de Vilobí, Marcel de Sant Dalmai i el Súper de Salitja.

Durant tota la jornada es va poder visitar l’exposició de pintura a l’oli de l’artista Antonio Marqués Franco a l’edifici d’Els Delmes i l’exposició de dibuix i escultura de l’autora de Cabrils, Iris Pallars i Serra, als baixos de La Rectoria.

Va finalitzar la Fira un meravellós castell de 1000 focs, que a pluja batent va commemorar, com no podia ser d’altre manera, el 10è aniversari de la consolidada Fira-festa de la Botifarra Dolça.

Des d’aquí volem donar les gràcies a tota la gent, patrocinadors i poble de Salitja que ens han donat suport durant aquestes 10 edicions!

Premi Botifarra Dolça 2007

En el marc de la celebració del 10è aniversari de la Fira-festa de la Botifarra Dolça, la tinent d'alcalde de Salitja, Susanna Fornells i Pagès, ha lliurat el premi Botifarra Dolça 2007, que per unanimitat ha estat atorgat a en Carles Busquets i Aurich per haver sigut l’artífex de la seva primera edició i haver mantingut la seva essència en la resta d’edicions.
També es van donar els premis del 7è Concurs de Pessebres Casal Indeps patrocinats per La Caixa, siguent els guanyadors en Joan Lleal, en Llàtzer Gurnés i en Biel Merino, tots tres de Salitja.

6è Concurs de Pintura

Com a novetat d’aquesta edició, el concurs de pintura es va fer amb plastilina. Utilitzant aquest material, els concursant van haver de fer la seva coca de botifarra dolça. El concurs va ser organitzat per la Cristina del Taller de Manualitats i patrocinat per Caixa de Girona. Es va fer al matí al Grup Les Fonts. Segons el veredicte del jurat, encapçalat per l'artista Iris Pallars i Serra, el primer premi va ser per l'Anna Cases de Vilobí i el segon i tercer premi van ser per la Paula Genové i per en Genís Portas respectivament, tots dos de Sant Dalmai.

7è Concurs de Coques de Botifarra Dolça

El concurs de coques, patrocinat per Néts de Joaquim Trias i Magma, un any més va posar difícil la decisió del jurat, format aquest any per les cuineres del Grup Gastronòmic de Vilobí. El premi per la coca més bona va ser per la Dolors Xargai de Sant Dalmai, la millor presentació va ser per la Irene Serra de Salitja i el premi a la coca més original va ser per la Margarita Plà de Vilobí.


PROGRAMA D’ACTES

Dissabte 17
SANT DALMAI

16:30 Concurs de Disfresses i Festa de Carnestoltes amb el grup SERPENTINA.

Diumenge 18
SALITJA

9:00 Inscripcions 5ª Visita Guiada al Volcà de la Crosa. Recorregut per Les Fonts i rodalies. Aprox 6 Km. Preu 6 euros (inclou esmorzar i obsequi commemoratiu)

Durant el matí
FIRA DE PRODUCTES ARTESANALS I OFICIS ANTICS
TRACTORADA AMB MÀQUINES ANTIGUES
6è CONCURS DE PINTURA AMB PLASTILINA Patrocina CAIXA GIRONA
PROJECCIÓ DEL VIDEO DE LA 9ª EDICIÓ
XERRADA GASTRONÒMICA amb la LLUÏSA TORRENT del RESTAURANT VILANOVA de Salt
PRESENTACIÓ DEL CAPGRÓS EN POMA DE VILOBÍ
DEGUSTACIÓ DE LES SALSITXES DE SALITJA AL FORN SOLAR I DE LA CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA Oferta pels restaurants col•laboradors.

Dinar als restaurants col•laboradors. Se'ls hi haurà de reservar per telèfon amb antel•lació.

15:30 Recepció de les coques del 7è CONCURS DE COQUES DE BOTIFARRA DOLÇA Patrocina NÉTS DE JOAQUIM TRIAS i MAGMA

Durant la tarda
AUDICIÓ DE SARDANES amb LA PRINCIPAL DE BANYOLES
Patrocina AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA 40è ANIVERSARI AEROPORT DE GIRONA
DEGUSTACIÓ DE COQUES
ANIMACIÓ INFANTIL AMB VA DE CONES
ESPECTACLE DE CARRER AMB LA FAL•LERA GIRONINA
LLiURAMENT DE PREMIS Inclou 7è CONCURS DE PESSEBRES CASAL INDEPS patrocinat per LA CAIXA i Premi BOTIFARRA DOLÇA 2007-10è ANIVERSARI
GRAN BOTIFARRADA POPULAR DOLÇA, PICANT I VOLCÀNICA oferta per les carnisseries col•laboradores
FI DE FESTA AMB EL CASTELL DE FOCS DEL 10è ANIVERSARI

Durant la jornada es podran visitar les exposicions de dibuix i pintura dels artistes Antonio Marqués Franco i Iris Pallars Serra.
En cas de mal temps, la Fira es farà al Pavelló de Sant Dalmai. L’organització es reserva el dret de canviar el programa si causes imprevistes li obliguessin.
+info: http://www.galeon.com/casal
+fotos: http://www.flickr.com/photos/blocfallera/tags/salitja07/show/
+videos: http://video.google.com/videoplay?docid=-1763131018224861449
http://video.google.com/videoplay?docid=8281220308799039774
Imagen
LES COQUES

BISBALENC DOLÇ Coca més bona 2007

Ingredients:
Pasta de full
400 gr de botifarra dolça crua
400 gr de cabell d'àngel casolà
500 gr de pinyons
sucre
ou

Preparació:
Es cou la botifarra dolça amb el cabell d'àngel. S'hi afegeixen els pinyons torrats i trinxats. S'estén damunt la pasta de full i s'enrotlla. Amb ou la pintem. Finalment hi escampem els pinyons torrats i espolsem el sucre pel damunt. Cocció a 200ºC.

Dolors Xargai (Sant Dalmai)


Coca més original 2007
Irene Serra (Salitja)


COCA LES FONTS Millor presentació 2007
Margarita Pla (Vilobí d'Onyar)
Imagen
LA CUINA
POMES CAPÇADES DE BOTIFARRA DOLÇA

Ingredients

12 pomes (varietat verdonzella)
250 gr de carn de botifarra dolça
100 gr de pinyons
Ratlladura d’una llimona
Turró de Xixona (trinxat amb picadora)
1 o 2 copes de licors: conyac, anís, ratafia…
2 galetes teules (trinxades)
1 ou

Agafem els ingredients i ho barregem tot com si fos per fer pilota.
Buidem les pomes, guardem els taps, i hi posem el farcit.
En una plata al forn untada amb mantega, hi fem una primera cuita amb les pomes i després una o dos més.
En el fons de la plata hi posem sucre cremat líquid, una pell de llimona, un pols d’ametlles torrades i trinxades i els licors.
Ho anem regant sovint i guardem una mica d’aquest almívar per tirar al damunt en el moment de servir.
En l’última cuita, treguem els taps, hi clavem pinyons i les ben banyem amb l’almívar.
Vigileu que les pomes no quedin sobtades i escrivellades. S’han de fer a foc molt lent.

Francesca Juanola

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada