dimarts, 8 de desembre del 2009

11a Fira Festa de la Botifarra Dolça





Carnestoltes 2008, 3 de febrer

Fotos 11a edició: http://picasaweb.google.com/carles.osona/FiraDeLaBotifarraDolA2008
http://farcintfaixa.es/Fira%20botifarra%20dol%e7a%202008/

Fotos espectacle Fal·lera Gironina: http://www.flickr.com/photos/blocfallera/tags/salitja08/show/

El diumenge 3 de febrer es va celebrar la 11ª Fira-festa de la Botifarra Dolça a Salitja. Durant tot el dia hi va haver la Fira de Productes Artesanals i Mostra d’Oficis Antics, l’Exposició de Pintura de Rafael Planella i la Venda de Botifarres Dolces.

De bon matí es va fer la 6a Visita Guiada al Volcà de la Crosa amb la col•laobració d’Els Amics de la Crosa amb 126 inscrits, la majoria dels quals van coincidir en que va resultar molt amena i instructiva alhora. A l’arribada es va fer la presentació d’El Llibre de la Crosa, amb la presència de l’autor Lluís Ball-llosera i l’editor Josep M. Pasqual.

Durant la resta del matí es va fer la 2a Tractorada de Clàssics amb la participació dels Amics dels Tractors i Màquines Antigues de Girona, l’Exhibició d’Ensinistrament a càrrec de la Residència Canina Campdorà i el 7è Taller de Dibuix i Pintura amb la Cristina Subirats.

En el camp gastronòmic es va poder gaudir de la Demostració de Cuina a càrrec de Miquel Vilaró, cuiner del restaurant La Crosa i de la Degustació de la Cuina de la Botifarra Dolça oferta pels restaurats col•laboradors La Crosa i Can Gros de Sant Dalmai, L’Emplame i Can Xavi de Vilobí i El Racó del Pible de Salitja.

A la tarda es fa ver el 8è Concurs de Coques de Botifarra Dolça i es va amenitzar per la cobla Principal de Banyoles amb l’Audició de Sardanes patrocinada per l'Aeroport Girona-Costa Brava i per La Fal•lera Gironina amb una cercavila recorreguent els carrers de Salitja. http://www.flickr.com/photos/blocfallera/tags/salitja08/show/

Per el final de festa estava previst la Gran Botifarrada Dolça, Picant i Volcànica i el Castell de Focs INDEPS 15 ANYS, però es va haver de suspendre a causa de la pluja, que per quart any consecutiu, va tornar a fer acte de presència.


PRESENTACIÓ DE LES “XEMENEIES DE SANT DALMAI”

La Fira va fer en aquesta edició la presentació de les Xemeneies de Sant Dalmai, fetes pel carnisser Marcel de Sant Dalmai. Es tracta d’unes gustoses neules farcides amb carn de botifarra dolça. Es va obsequiar amb una Xemeneia de Sant Dalmai a tots els participants de la Visita Guiada i tothom que les va voler assaborir, també ho va poder fer en la Demostració de Cuina. Aquest producte gastronòmic s’afegeix a les ja famoses Salsitxes de Salitja, salsitxes de botifarra dolça embolcallades amb cansalada viada, que ja formen part de la Fira des de gairebé els inicis.

PREMI BOTIFARRA DOLÇA 2008

Els Premis Botifarra Dolça s’atorguen en cada edició de la Fira, a una persona dels pobles de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai que s'hagi significat en la vida social o cultural, com a petit reconeixement de tota aquella gent que sempre mira d'aportar un granet més. En aquesta edició el premi s’ha concedit a en Lluís Hereu de Vilobí, en reconeixement a tota la seva trajectòria artística.


8è CONCURS DE COQUES DE BOTIFARRA DOLÇA amb el suport de GALETES TRIAS i trofeus gentilesa de l'AJUNTAMENT DE VILOBÍ, SALITJA I SANT DALMAI

El jurat format pel restaurador Josep Ribas, el passtisser Toni Noguera i el jutge de pau Josep Borrell va ser qui va valorar les coques en les seves diferents categories:

Premi Coca Més Bona: SANDRA VALLS Salitja
Premi Coca Més Original: DOLORS XARGAY Sant Dalmai
Premi Millor Presentació: MARGARITA PLA Vilobí


7è TALLER DE PINTURA amb el suport d'EL TALLER DE CRISTINA SUBIRATS i trofeus gentilesa de CAIXA DE GIRONA

Categoria 1: GERARD MOLERO Salitja
Categoria 2: ANNA CASAS Vilobí
Categoria 3: JOAN TÀSSIAS Sant Dalmai


8è CONCURS DE PESSEBRES CASAL INDEPS amb trofeus gentilesa de LA CAIXA

1r Premi: JOAN LLEAL Salitja
2n Premi: ARNAU GIRONÈS Salitja
3r Premi: MARC FIGUERES Salitja

Tots els participants van rebre un obsequi de l'Ajuntament de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai.


El Plat: Melós de Vedella amb Botifarra Dolça i Fruits Secs

Video Cuina de la Botifarra Dolça: http://farcintfaixa.blogspot.com/2008/02/fotos-i-vdeo-de-la-fira-de-la-botifarra.html

Ingredients per 4 persones

4 galtes de vedilla
1 botifarra dolça
2 cebes de Figueres
2 pastanagues
1 porro petit
50gr d’ametlles
50gr d’avellanes
25gr de pinyons
½ copa de moscatell
Brou de carn per mullar
Sal i pebre blanc

En una cassola de ferro, daurarem una miqueta les galtes salpebrades, afegirem la ceba, la pastanaga i el porro tot tallat ben petitet. Ho deixarem sofregir fins que comenci a agafar color.
Un cop sofregit hi afegirem els vins, deixarem que s’evapori l’alcohol. Seguidament ficarem el brou de carn fins a cobrir la meitat de les galtes.
Taparem per deixar coure 2 hores a foc lent, vigilant que no quedi sense suc. Passades dues hores treurem les galtes, triturem la salsa i ho tornem a ajuntar tot. Tallarem la botifarra i la posarem a la cassola juntament amb els fruits secs i deixarem que faci el xup-xup uns 20 minuts, ho rectificarem de sal si s’escau i ja ho tindrem. Bon Profit!

Miquel Vilaró i Casas
Cuiner del Restaurant La Crosa



ENFILAT DE BOTIFARRA DOLÇA AMB POMA I CANSALADA

Per la botifarra:

Punxeu les botifarres dolces, poseu-les en una cassola coberta d'aigua, amb una pell de llimona i una branca de canyella. Deixeu coure lentament, procurant que no es trenquin, gireu-les, espereu que s'evapori l'aigua i deixeu-les refredar. Talleu-les a rodelles de 2cm.

Per la poma :

Partiu les pomes, peleu-les i traieu-ne el cor, tireu-hi per sobre un fil de caramel i coeu-les a forn però vigilant que no es desfacin. Refredeu-les i talleu-les a daus de 2 cm. Demaneu al vostre carnisser que us talli a la màquina de tallar embotits unes llesques de cansalada (millor ibèrica). Emboliqueu el dau de poma amb la cansalada i amb una broqueta punxeu-la i tot segui poseu-hi una rodella de botifarra. Al moment de servir, passeu els enfilats per una planxa o paella ben roent.

Càtering El Ginjoler


COCA DE FRUITES ROGES I BOTIFARRA DOLÇA

COCA MÉS BONA 2008

Ingredients:

120 gr de fruites roges deshidratades
60 gr de botifarra dolça
1 sobre de llevat en pols
1 rovell d’ou
2 ous sencers
150 gr de sucre
125 gr de mantega
40 cc de brandi
170 gr de farina
Sal
Sucre llustre

Preparació:

Trossegem una mica les fruites roges. Les posem en remull amb 25 cc de brandi una estona. Trossegem la botifarra dolça igual que la fruita i reservem. Seguidament en una paella saltegem una mica la fruita amb una nou de mantega fins que s’estovi la fruita i reservem. Desfem la mantega restant i la deixem reservada a temperatura ambient perquè es refredi una mica.

Treballem els ous i el rovell d’ou juntament amb el sucre fins que es blanquegin i doblin el volum. Afegim la farina, el llevat i un pols de sal i barregem suaument.

Seguidament aboquem la mantega fosa, 15 cc de brandi, les fruites roges i la botifarra dolça i barregem bé suaument. Aboquem la mescla en una plata pel forn folrada amb paper vegetal i ho posem al forn ja escalfat a 180 graus durant uns 30 minuts.

Un cop fred desenmotllem i espolsem amb sucre llustre.

SANDRA VALLS i PIJOAN Salitja






Presentació de "EL LLIBRE DE LA CROSA"
Des de Salitja, i emmarcat en els diversos actes de la Festa de la Botifarra Dolça, l’organització en aquests darrers anys ha fet l’esforç de fer unes visites guiades al Volcà de La Crosa; tot i que tots i tothom sabem que hi és i a on és, i que te molta relació amb Salitja i els seus orígens, ens cal conèixer més, i d’aquí aquestes sortides.

Sobre el Volcà de La Crosa hi ha diferents estudis i treballs fets en el decurs del temps, per tant a nivell tècnic i científic ja és conegut i estudiat, tot i que amb caràcter popular i divulgatiu hi ha poca cosa: d’aquí l’importància del Llibre de la Crosa que amb presencia de l’autor i l’editor es presentarà a la tornada de la visita guiada d’enguany.

Aquest llibre de poc més de 80 planes repartides en vint capítols, és un resum dels fenòmens vulcanològics i del propi volcà, amb comentaris de la vida natural i humana que l’envolta; amb especial relleu sobre els orígens ancestrals i la derivació religiosa d’alguns dels seus indrets; mines, cases, camins i carreteres; les pedreres de tosquija; la defensa del paratge; i del ahir, l’avui i el demà de La Crosa.

És un llibre planer i divulgatiu, de bon llegir, sense cap pretensió científica (que per això ja hi ha treballs molt notables), i que si ja coneixes La Crosa en vulguis saber més, i que si et queden indrets per anar, un cop llegit, tinguis ganes de veure-ho; de manera que creiem és un llibre que cal tenir i llegir per anar a fer un tomb més complert i profitós a La Crosa.

Lluís Ball-llosera

INDEPS 15 ANYS
La tradició de l’associacionisme a Salitja ve de lluny. De ben petits hem mamat l’estimació pel poble i les ganes de fer coses per donar-li vida. De nens vam poder veure tot el que es feia per dinamitzar el poble i vam estar il•lusionats de poder-hi participar i col•laborar.

Després arriba aquella edat en que ets més inconformista i vols fer coses per tu mateix, però també vols seguir treballant pel poble que tantes coses t’ha donat. Aquestes inquietuds, que compartien un bon grup de joves, van fer que es fundés, durant la festa major del 92, el Casal Independentista de Salitja.

Érem un grup de joves d’entre 18 i 25 anys amb ganes d’anar més enllà pel nostre compte. Solucionar la manca històrica d’un local va ser un dels nostres primers objectius. Després de diferents intents i propostes a l’Ajuntament, vam veure que això seria encara més difícil del que semblava. Que si no ens tocava pas la loteria, poca cosa teníem a pelar. Loteria? Doncs a fer participacions pel següent Nadal ens vam posar. La “grossa” està clar que no ens va tocar, i ens vam haver d’anar oblidant de tenir casal... però sí que durant tres anys consecutius ens va tocar la “pedra” i, juntament amb les aportacions dels socis, n’hi va haver prou per començar a fer activitats.

La secció gastronòmica va ser una de les que va sorgir amb més força: xerrades gastronòmiques, sopars col•loqui... fins aconseguir organitzar, encara avui, la Fira-festa de la Botifarra Dolça. Un gran esdeveniment va ser portar, dos anys consecutius pel carnestoltes, l’espectacle i correfoc d’Els Diables d’En Pere Botero, patrocinats integrament pel Casal.

Amb l’afició que hi havia al motor, no van trigar a fer-se les seccions Gas Salitja per muntar rutes 4x4 i seguiments de ral•lis i Genolls Esparre(CAT)s pel món de les motos.

Altres activitats han sigut la participació a la Universitat Catalana d’Estiu, sortides a la natura, excursions, aplecs gastronòmics, seguiment de la selecció de futbol, equip de futbol sala, passis de diapositives, exposicions, concurs de pessebres, suport a campanyes, etc. La manca de projectes engrescadors per als joves va fer que fins hi tot ens presentéssim a les eleccions locals.

Actualment, igual d’il•lusionats per fer coses pel poble, esperem que ens vingui el relleu. Sembla que li costa arribar, suposem que a conseqüència del salt generacional que hi ha a Salitja.

Des d’aquí volem donar les gràcies a tots els socis que han passat pel Casal, especialment als que ja no ens poden acompanyar, i a tota la gent que ens ha donat suport tots aquests anys. Moltes Gràcies.

Carles Figueres

Un símbol que ha fet història
L’any 1908 es va fer la fotografia més antiga que es conserva d’una bandera estelada. Enguany fa cent anys, doncs. Una comissió ja prepara aquest centenari amb actes arreu de Catalunya. Es considera que el dissenyador original de l’estelada fou l’activista i bon amic de Francesc Macià, Vinceç Albert Ballester i Camps. I aquest centenari el podem relligar amb el feliç 15è aniversari del nostre casal, que durant força temps també ha estat conegut per l’espectacular logotip dissenyat per en Lluís Hereu, de Vilobí d’Onyar. En el disseny s’hi pot veure clarament el perfil d’en Quim de Can Peret (en Quim Puig) amb dos porrons i una bonica estelada de fons. L’escena va servir per dissenyar unes samarretes que tingueren un èxit imprevisible amb una imatge que passarà a la posteritat. Ara que en Quim ja és gran i els seus pares ja no es podran escandalitzar podem explicar que el dibuix que aquí tornem a reproduir està basat en fets autènticament reals perquè alguns de nosaltres érem, per dir-ho d’alguna manera, a l’escenari del crim. Per recordar-ho ens hem de traslladar a l’època més brillant de Cal Raconer, quan el futbolí treia literalment fum pels costats i els porrons de vi circulaven per la barra com a símbol de germandat, teníem grans idees i les circumstàncies de la vida encara ens mantenien units. En Quim, potser el més agosarat de tots, va agafar un parell de porrons, un de vi negre i un de vi blanc i va atrevir-se a tastar-los tots dos de cop. En Lluís Hereu, un artista que aquell dia havia estat tocat per la mà de la deessa de la inspiració, va voler captar aquell màgic moment amb els seus colors i un tros de paper. Segons ell, la imatge dels dos porrons vessant el líquid representen una metàfora de les Fonts de Salitja i l’estelada de fons era la que sempre hi havia penjada a Cal Raconer (Can Racu pels amics). Així doncs, el casal ja tenia una imatge que l’identificava per sempre més amb el seu lloc d’origen. I Probablement l’havia dibuixat un home que era més revolucionari que tots nosaltres junts. Però aquesta és una altra història...

Lluís Simon

Ratafia Dolça INDEPS 15 ANYS
A Salitja hi ha una llarga tradició de fer ratafia en colla. Aquest any n’hem fet una de molt especial. Una ratafia dolça per commemorar el 15è aniversari dels Indeps.

El primer pas per fer la Ratafia Dolça ha sigut recollir les herbes i nous una quinzena més tard de l’habitual. Concretament el 8 de juliol en comptes del 24 de juny, dia de Sant Joan. Una altra característica ha sigut posar en la maceració fruita dolça. No direm el nom ja que és secret de la recepta. Finalment, a sol i serena, en comptes de 40 dies s’hi ha deixat més de dos mesos.

Un cop filtrada encara s’ha fet una prova de tast amb 14 ratafiaires, entre 3 ratafies casolanes i 6 comercials, per tal de fer-ne una valoració i poder-la equilibrar.

Estem realment orgullosos del resultat i esperem que durant la Fira podeu gaudir de la nostra Ratafia Dolça, suau al paladar. Per molts anys!

Amics de la Ratafia de Salitja

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada