dimarts, 8 de desembre del 2009

8a Fira Festa de la Botifarra Dolça

La Fira-festa

La 8a Fira-Festa de la Botifarra Dolça es va celebrar a Salitja el passat dia 6 de febrer del 2005. A 2/4 de 9 del matí va començar amb l’esmorzar per començar a les 9 la III VISITA GUIADA AL VOLCÀ DE LA CORSA feta amb col·laboració dels AMICS DE LA CORSA. Aquest any, amb una cinquantena de participants, es volia fer un camí inèdit sortint de la Plaça Major de Salitja i passant pels paratges adquirits pel municipi de la bassa d’en Pitu i l’amarador de cànem i vímecs. Just però, a l’arribar a la bassa fa fer acte de presència la pluja i es va decidir fer marxa enrera ajornar la sortida per al pròxim diumenge 27 de febrer.
A les 10 va tornar a sortir el sol i es va poder desenvolupar bé FIRA DE PRODUCTES ARTESANALS I OFICIS ANTICS. Una de les novetat d’aquest any va ser la presència d’una família de GUARÀ CATALÀ cedits per Formigons Alsina de Campllong. El IV CONCURS DE PINTURA DE MÀSCARES i la XERRADA GASTRONÒMICA es van fer als baixos de La Rectoria i al Grup Les Fonts respectivament per raó de la pluja intermitent. La xerrada va ser a càrrec del periodista gastronòmic gironí JAUME FONT que al finat de l’acte va fer el lliurament del PREMI BOTIFARRA DOLÇA 2005 al també periodista JOSEP MARIA PASQUAL per la iniciativa de crear ara fa un any el diari digital local de Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai i haver aconseguit que dia a dia hagi estat privilegiadament informat aquest racó de La Selva.
La DEGUSTACIÓ DE LA CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA es va fer la 1 del migdia a la carpa municipal instal·lada a la Plaça Major. Els restaurants participants van ser LA CROSA i CAN GROS de Sant Dalami i L’EMPALME, RACÓ DEL GOURMET i ROSTISSERIA XAVI de Vilobí d’Onyar. Malgrat el xim-xim de la pluja, va gaudir de gran participació fins arribar a esgotar totes les racions ràpidament. A les 2 els mateixos restaurants oferien la possibilitat de fer un dinar de botifarra dolça a tots els que ho haguessin reservat prèviament als restaurants. Durant tota la setmana també es va poder anar a menjar directament a aquest restaurants amb la RUTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA que porta ja uns quant anys celebrant-se paral·lelament a la Festa.

La tarda va començar fort per la mainada. L’actuació de COLLA DE “CUENTISTES” de Vilobí va aixecar gran expectativa ja el els seus 5 components són molt coneguts als nostres pobles. Cal dir que no tot l’èxit va ser gràcies a ells, ja que van ser ajudants per 2 petits màgics que si segueixen aquest ritme també seran molt coneguts a la comarca.
Tot seguit vam tenir el V CONCURS DE COQUES amb molta participació i qualitat que com cada any posa difícil al jurat l’atorgament dels premis. Aquest any es va donar per primera vegada que els premis a la COCA MÉS BONA i COCA MÉS ORIGINAL van ser per la mateixa coca: el BOTIFARRÓ DE DOLÇA fet per la MARGARITA PLA de Vilobí d’0nyar. El premi a la MILLOR PRESENTACIÓ va ser per ISOLINA TORRENT de Salitja. Finalment les coques van poder ser degustades i valorades pel públic assistent.
Seguint la tònica del dia, just quan s’anava a muntar l’espectacle infantil del grup olotí ALÇA MANELA! va tornar a plovinejar i també es va haver de fer sota la carpa municipal. Degut al nombrós públic assistent es va quedar petita i cuitacorrents va ser ampliada amb dos carpes addicionals aconseguides pel carnisser MARCEL de Sant Dalmai molt aplaudida per tothom.
La festa aquí va arribar al seu punt final. Tot hi que es van poder coure un mínim de botifarres pels menjaires més atrevits va acabar suspenent-se la GRAN BOTIFARRADA POPULAR dolça, picant i volcànica. Tampoc es va poder fer el FI DE FESTA programat pel grup MAKATUM de Vilobí.


LA CUINA DE LA BOTIFARRA DOLÇA

BOTIFARRA DOLÇA AMB SALSAFINS

Ingredients per 4 persones:

4 botifarres dolces de Salitja
15 o 20 salsafins
1 copa de vi dolç
Farina
Oli

Elaboració:

Primerament es bullen els salsafins uns 10-15 minuts. Amb un escuradents, punxarem per comprovar la cocció. Seguidament s'enfarinen i s'enrosseixen amb una mica d'oli.

Per últim s'afegeixen les botifarres dolces, amb un bon raig de vi dolç.

Deixar coure a foc lent durant uns 10-15 minuts més donant-li la volta.

Carles Busquets



ÀNEC AMB BOTIFARRA DOLÇA

Ingredients:

1 ànec
1 ceba
1 cabeça d'alls
1 tomata
botifarres dolces (segons la gent)

Elaboració:

Posar a rostir l'ànec net i polit a la cassola amb oli. Afegir-hi les verdures. Tot just anar-ho rostint. Afegir-hi aigua per què cogui bé. Passat una estoneta, afegir-hi una copa de conyac.

Quan estigui quasi cuit, posar-hi les botifarres dolces i anar-le girant i controlant fins que estiguin tetes.

Ah! posar la sal corresponent.

Bon profit.

Quim Canals



Imagen
Premi Botifarra Dolça 2005
JOSEP MARIA PASQUAL – DIARIDEVILOBÍ.COM
Otorga: Casal Indeps
Imagen
Premis Concursos
V CONCURS DE COQUES

PREMI COCA MÉS BONA: MARGARIDA PLA (Vilobí d’Onyar)
PREMI MILLOR PRESENTACIÓ: ISOLINA TORRENT (Salitja)
PREMI COCA MÉS ORIGINAL: MARGARIDA PLA (Vilobí d’Onyar)

Jurat:

Xavier Vivas, forestal
Conxita Horta, treballadora familiar
Elena Rodriguez, cuinera
Josep Ribas, restaurador
Toni Noguera, pastisser



V CONCURS DE PESSEBRE CASAL INDEPS
Patrocina: “la Caixa”

PRIMER PREMI: MARC FIGUERES (Salitja)
SEGON PREMI: LLÀTZER GURNÉS (Salitja)

Jurat: Casal Indeps



IV CONCURS DE PINTURA DE MÀSCARES
Patrocina: Aeroport Girona Costa-Brava

PRIMER PREMI GRANS: GENÍS PORTAS (Sant Dalmai)
PRIMER PREMI PETITS: VIDAL VIDAL (Aiguaviva)

Jurat: Casal Indeps

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada