dimarts, 8 de desembre de 2009

13a Fira Festa de la Botifarra Dolça

Dissabte i diumenge, 13 i 14 de febrer de 2010
Com arribar-hi

facebook

PRESENTACIÓ DE LA RATAFIA DOLÇA I DEL RAJOL DE COCA DE SALITJA

En el Ressopó de la 1ª nit Gastronòmica de la Botifarra Dolça, celebrada al pavelló de Sant Dalmai es va presentar la Ratafia de la Botifarra Dolça, junt amb el Rajol de Coca de Salitja.


Presentar una Ratafia ja es agosarat, perquè molta gent en fa i en saben i hi entenen, se’n fan fires i festes, i és una beguda dolça i llaminera abastament coneguda.

Probablement l’origen del nom cal cercar-lo en la beguda que els monjos de Sant Marçal varen obsequiar als bisbes dels tres bisbats veïns en el moment que van fer uns tractes sobre discussions de límits, ho feien a Sant Marçal del Montseny; els va agradar tant la beguda presa el dia del “rata fiat” (vol dir : cosa signada, cosa tractada) que en van dir la beguda de la “ratafiat” i ha quedat Ratafia, que es com ara coneixem.

Dons aquesta beguda es fa posant en maceració herbes, sucre, pela de nou verda, etc. etc., segons cada ratafiaire, i de quaranta dies a sol i serena, i...., i....., tot plegat un secret molt ben guardat de cada un.

Els Indeps de Salitja ho han superat tot, i han lograt extractar el gust i l’aroma de la botifarra dolça i barrejat-lo en la maceració de les herbes collites (la majoria) per Sant Joan i cap a l’indret de Les Fonts de Salitja; això sol: herbes de les basses i amaradors de Les Fonts, just a on comença el Riudevilla, li dona una potència a l’aroma que fa que l’han convertit en una beguda sublim: es un elixir dels aromes de la botifarra dolça que s’enflairen en el moment de la cuita i que han quedat condensats en l’ampolla de ratafia, ara es poden beure. Aquesta Ratafia és excepcional: és la Ratafia de la Botifarra Dolça dels Indeps de Salitja.

Que menjarem per beure aquesta Ratafia tan excepcional?. Dons i també es va presentar en la mateixa nit i com a complement d’aquesta Ratafia; es una coca gruixuda en forma de rajol, amb panses a la pasta, molt flonja i molt escaient per acompanyar.

Se’n diu Rajol de coca, a manera d’homenatge als molts rajolers i rajoleries que hi havia en aquests verals entre Salitja i Aiguaviva. La Pastisseria Noguera de Vilobí, que ja ha tret els Tosquigets, els Crics, la coca d’avellanes de Brunyola, ara afegeix al seu taulell el Rajol de coca de Salitja que és un molt bon complement a la Ratafia de Botifarra Dolça.

PREMI BOTIFARRA DOLÇA 2010


Com a cloenda de la Nit Gastronòmica, la Mercè, Regidora i Tinent d’Alcalde Salitja, va lliurar el Premi Botifarra Dolça 2010 que els Indeps de Salitja concedeixen anualment a la persona o entitat que al seu parer ha treballat per Salitja.

El Premi Botifarra Dolça 2010 va ser concedit a LLUÍS BALL-LLOSERA I POL en el marc de la 1a NIT GASTRONÒMICA DE LA BOTIFARRA DOLÇA celebrada el dissabte 13 de febrer al pavelló municipal de Sant Dalmai (la Selva).

Premia la seva carrera en la difusió del volcà de la Crosa tant a nivell popular com cinetífic a les comarques gironines i la seva col·laboració en tota mena d'actes festius i divulgatius als pobles de Vilobí d'Onyar, Salitja i Sant Dalmai, també col·laborador habitual i de molts anys ençà en aquesta festa de la Botifarra Dolça.

10è CONCURS DE COQUES DE BOTIFARRA DOLÇA


D'un total de 15 participants, els premis has estat per les següents coques:

PREMI A LA COCA MÉS BONA
Carles Figueres SALITJA

PREMI A LA MILLOR PRESENTACIÓ
Dolors Xargai SANT DALMAI

PREMI A LA COCA MÉS ORIGINAL
Conxi Valls SALITJA

Moltes gràcies a totes i tots els participants per fer possible aquest Concurs i ajudar al sosteniment de la Fira.



Diumenge 14 de febrer de 2010
Lloc: Plaça Major de Salitja
Tot el dia

Al migdia hi haurà servei de menjador i a la tarda es podrà berenar botifarra dolça, picant, esparrecada i volcànica.

Presentació dels "Rajols" de Salitja, coques de ratafia de Salitja fetes seguint la recepta de les antigues rajoleries de l'Aeroport i de la Ratafia de la Botifarra Dolça.

En aquesta edició la Fira disposa de carpa gran.

Aquest programa pot estar subjecte a modificacions
Video Cuina de la Botifarra Dolça: http://farcintfaixa.blogspot.com/2008/02/fotos-i-vdeo-de-la-fira-de-la-botifarra.html

Fotos 11a edició: http://picasaweb.google.com/carles.osona/FiraDeLaBotifarraDolA2008

Amb el suport de: DIPUTACIÓ DE GIRONA, CONSELL COMARCAL DE LA SELVA, CAIXA DE GIRONA, AEROPORT GIRONA-COSTA BRAVA, GALETES TRIAS, SELECCIÓ REGISA I LLET ATO NATURA-MAS BES DE SALITJA

Ruta de la Botifarra Dolça
Durant la setmana de lel 5 al 14 de febrer es farà la Ruta de la Botifarra Dolça als restaurants col·laboradors.

S'haurà de reservar directament als restaurants (llista provisional):

CAN VALLS Tel. 972 420 913 17441 SANT MARTÍ SAPRESA

L’Empalme Tel. 972 473 241 17185 VILOBÍ (Girona)

El Racó del Pibe Tel. 972 474 652 17184 SALITJA

Rostisseria Restaurant Can Xavi Tel. 972 474 261 17185 VILOBÍ

La Crosa Tel. 972 473 155 17183 SANT DALMAI (Girona)

Can GROS TEL. 972 473 394 17183 SANT DALMAI

MIRADOR DE L'AEROPORT Tel. 972 473 408 17184 SALITJA



PROGRAMA D'ACTES

Dissabte 13 de febrer

SANT DALMAI

1a NIT GASTRONÒMICA DE LA BOTIFARRA DOLÇA


Enguany, la tradicional Fira-Festa de la Botifarra Dolça de
Salitja que se celebra en diumenge s’amplia amb la Nit Gastronòmica
de la Botifarra Dolça, que té lloc el dissabte a
partir de les 9 del vespre al pavelló de Sant Dalmai. És un
sopar a base de tastets de botifarra dolça i altres especialitats
elaborades pels restaurants col∙laboradors. La Nit acaba
amb un ressopó amb música i ball amenitzat per un conjunt
local. A més, es fa la presentació de la Ratafia de la Botifarra
Dolça i es lliura el Premi Botifarra Dolça. La Ruta de la Botifarra
Dolça seguirà sent durant la setmana abans als restaurants
Col•laboradors del 5 al 14 de febrer

ELS TASTETS
Restaurant CAN VALLS
(Escoles, 1 – Tel. 972 420 913 – 17441 SANT MARTÍ SAPRESA)
Coca de full de botifarra dolça amb reducció de Mòdena
Chutney de botifarra dolça
Magret d’ànec amb botifarra dolça i reducció de moscatell
Restaurant LA CROSA
(Plaça de la Crosa, 1 – Tel. 972 473 155 – 17183 SANT DALMAI)
Palet de botifarra dolça amb plàtan
Costelló amb botifarra dolça
Mandonguilles de botifarra dolça amb avellanes
Restaurant L’EMPALME
(Ctra. Santa Coloma, s/n – Tel. 972 473 241 –17185 VILOBÍ)
Cruixent de botifarra dolça
Botifarra dolça a l’antiga
Rostisseria - Restaurant CAN XAVI
(Plaça Vella, 8 – Tel. 972 473 789 – 17185 VILOBÍ)
Botifarra dolça amb pera i foie
Broqueta de bacó i raïm
Calamars farcits d’espàrrecs verds de la Crosa

ELS ALTRES PLATS I LES POSTRES
Les cuineres de Salitja
Botifarres a la brasa
Pollastre amb samfaina
Arròs amb botifarra dolça
Pastisseries NOGUERA – ESPIGA D’OR
Coca de Ratafia de Salitja i coca de llardons
Mousse de llimona i mousse de xocolata

CARNISSERIES I ESTABLIMENTS
COL∙LABORADORS
CAN LIRI (Vilobí),
PLA (Vilobí),
MARCEL (Sant Dalmai),
CONSOL (Mercat de Salt),
CAN VALLS (Sant Martí Sapresa),
BOADA PORCEL (Vilobí),
SÚPER – FORN DE PA (Salitja),
SELECCIÓ REGISA (Riudellots de la Selva),
FORNELLS OLIVETS (Aiguaviva),
AGROBOTIGA EL FORN (Vilobí),
”LA CAIXA” (Vilobí)

ENTRADA
Adults: 10 € — 6 tiquets / Mainada: 7 € — 5 tiquets

RESSOPÓ
Presentació de la Ratafia de la Botifarra Dolça
Lliurament del Premi Botifarra Dolça
Concert i ball

Diumenge 14 de febrer

SALITJA

13a FIRA-FESTA DE LA BOTIFARRA DOLÇA


El Pati dels Delmes i la plaça Major acullen el diumenge
la tretzena edició de la Fira-Festa de la Botifarra Dolça de
Salitja. Prèviament, durant la setmana del 5 al 14 de febrer
es farà la Ruta de la Botifarra Dolça amb la participació dels
restaurants col∙laboradors (l’àpat s’ha de reservar directament
a cada restaurant). Diumenge mateix, a Vilobí, tindran
lloc la Descarregada d’antiquaris (al pavelló i al pati de les
escoles) i la Trobada de cotxes clàssics (en el nucli urbà). En
cas de pluja o neu, la Fira-Festa de la Botifarra Dolça es farà
al pavelló de Sant Dalmai

MATÍ

A les 8: Inauguració de la FIRA DE PRODUCTES ARTESANALS
I MOSTRA D’OFICIS ANTICS.
A dos quarts de 9 (inscripcions) i a les 9 (sortida): 8ena.
VISITA GUIADA AL VOLCÀ DE LA CROSA. Caminada
popular. Aproximadament són 6 Km. Preu de 5 euros
(inclou esmorzar i obsequi commemoratiu).
A le 10: Inauguració als Delmes de l’EXPOSICIÓ
‘TREBALLS EN FUSTA’, a càrrec de l’artista local Joan
González Salló.
A les 11: MISSA en honor a SANT VICENÇ, copatró
de Salitja.
COL∙LOQUI DE LA BOTIFARRA DOLÇA, amb
representació d’experts dels àmbits comarcal, universitari i
gremial (de carnissers i de flequers). Presentat pel periodista
Josep M. Pasqual.
EXHIBICIÓ DE GOSSOS ENSINISTRATS, a càrrec
de la Residència Canina CAMPDORÀ
4a. TRACTORADA AMB MÀQUINES ANTIGUES
DE SALITJA, per l’Associació de Tractoristes de Màquines
Antigues i VOLT DE CLÀSSICS.
INFLABLES I JOC D’EN PORQUÍ
A les 12: DEMOSTRACIÓ DE CUINA sobre la botifarra
dolça.
DEGUSTACIÓ DE LES SALSITXES DE SALITJA
al forn solar i TAST de la CUINA DE LA BOTIFARRA
DOLÇA oferta pels restaurants col∙laboradors.
Venda de FUETS DOLÇOS I RATAFIA

Al migdia hi haurà servei de menjador i a la tarda es podrà
berenar botifarra dolça, picant, esparrecada i volcànica.
En aquesta edició la Fira disposa de carpa gran.

TARDA

De 3 a 6: 9è. TALLER INFANTIL.
A dos quarts de 4: Recepció de les coques del 10è. CONCURS
DE COQUES DE BOTIFARRA DOLÇA.
A les 4: deliberació del jurat del CONCURS DE COQUES
i, tot seguit, DEGUSTACIÓ.
A dos quarts de 5: AUDICIÓ DE SARDANES amb la
cobla LA PRINCIPAL DE BANYOLES.
A dos quarts de 6: ESPECTACLE INFANTIL I PER
A GRANS amb VILOBÍ MÀGICS.
LLIURAMENT DE PREMIS DEL CONCURS DE
COQUES.
ESPECIAL FI DE FESTA.

VILOBÍ D’ONYAR

MATÍ
A les 8: 38ena. DESCARREGADA D’ANTIQÜARIS
A les 10: 5ena. TROBADA de CLÀSSICS DE VILOBÍ
i ESMORZAR DE TRACTORISTES

10 ANYS del
CONCURS DE COQUES DE BOTIFARRA DOLÇA

Aquest any en motiu del 10è Aniversari totes les coques participants seran obsequiades amb: una especialitat de la Pastisseria Noguera, una bossa per a la compra ecològica i una pack de llet ATO Natura gentilesa de Mas Bes de Salitja!

Bases del Concurs:
Ingredient indispensable: BOTIFARRA DOLÇA.
Presentació: Diumenge, dia 14, a 2/4 de 4 de la tarda
Lloc: Els Delmes de Salitja.
Les coques es cediran per ser degustades.

Premis:
A la coca més bona,
a la millor presentació i
a la coca més original.
Premis atorgats per un jurat professional.

Gràcies a la cessió que els concursants fan de les seves coques, hem tingut una bona ajuda per al sosteniment econòmic de la Fira. Un cop feta la deliberació del jurat, les coques són tallades en porcions que els visitants de la Fira poden degustar comprant els tiquets.

Molta gent ens ha mostrat el seu interès per ajudar econòmicament la Fira, però precisament amb les coques no s’hi ha vist amb cor o no ha tingut prou temps per posar-s’hi.

Aquest any per tota la gent que vulgui col•laborar amb la Fira hi haurà a la venda productes característics; a part de les típiques samarretes, hi haurà paravents, davantals, pitets, bosses per a la compra ecològica i ratafia de la Botifarra Dolça.

Hi esteu tots convidats!


Durant tot el dia hi haurà venda de Ratafia i Botifarra Dolça.

10è CONCURS DE PESSEBRES CASAL INDEPS
També es donaran els premis del 10è Concurs de Pessebres Casal Indeps patrocinat per LA CAIXA i Ajuntament de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai. També s'otorguen el Premi Botifarra Dolça 2010.

CARNISSERIES COL·LABORADORES

Marcel Tel. 972 473 336 17183 SANT DALMAI

Súper SALITJA Tel. 972 473 531 17184 SALITJA

boada porcel EMBOTITS 17185 VILOBÍ D’ONYAR Tel. 972 473 335

(PLA) Tel. 972 473 037 17185 VILOBÍ D’ONYAR

CAN LIRI Tel. 972 473 011 17185 VILOBÍ D’ONYAR

Fornells Olivets 17181 AIGUAVIVA Tel. 972 238 017

Carnisseria CONSOL Tel. 972 235 716 MERCAT DE SALT

CAN VALLS Tel. 972 420 913 17441 SANT MARTÍ SAPRESA

FORN DE PA SALITJA Tel. 972 473 531
SALITJA - BESCANÓ

Agrobotiga El Forn Tel. 636 244 448 17185 VILOBÍ D'ONYAR

Pastisseria Noguera
Tel. 972 473 032 VILOBÍ D'ONYAR
Tel. 972 478 496 RIUDELLOTS DE LA SELVA
Tel. 972 219 087 GIRONA


En cas de mal temps, la Fira es farà al Pavelló de Sant Dalmai. L’organització es reserva el dret de canviar el programa si causes imprevistes li obliguessin.
+info: www.galeon.com/casal

Entrevista a Toni Noguera, pastisser i impulsor de la Nit Gastronòmica

—Nit Gastronòmica de la Botifarra
dolça?
—«Busquem la promoció comarcal
de la Fira de la Botifarra dolça, introduint
una nova iniciativa: la primera
Nit Gastronòmica de la Botifarra
dolça.»
—Enguany la Fira serà el diumenge
14 de febrer...
—«La Nit Gastronòmica serà la nit
abans, la del dissabte dia 13.»
—En què consistirà exactament
la Nit Gastronòmica?
—«Vuit o nou restaurants prepararan
un aperitiu o un primer plat amb
diverses variacions a base de botifarra
dolça i, també, hi haurà alguna
àvia de Salitja que prepararà algun
plat amb botifarra dolça; quant al
segon plat, serà de cuina convencional,
sense botifarra dolça.»
—Es pretén introduir la botifarra
dolça a tastos...
—«El que volem és que la gent sàpiga
totes les combinacions que es
poden arribar a fer a partir de la botifarra
dolça, i la millor manera de
promocionar-la creiem que és així.»
—A on es farà la Nit Gastronòmica?
—«Al pavelló de Sant Dalmai, si bé
en el marc de dos dies en què tot
el municipi participa d’un conjunt
d’actes: la Descarregada de Brocanters
i la Trobada Clàssics a Vilobí i,
a Salitja, la Fira de la Botifarra dolça.
»
—Els restaurants que hi participaran
són tots del municipi?
—«D’entrada estem parlant amb
restaurants locals i de pobles veïns.
El que volem és que tota la comarca
s’hi involucri. També hi haurà
un reconeixement, a partir d’aquest
any i en cada edició, als carnissers
que fan botifarra dolça, del municipi
i de la comarca de la Selva.»
—La botifarra dolça encara és
un producte per descobrir?
—«No ens enganyem, la Fira de la
Botifarra dolça aquest any arriba
a la xv edició. També fa deu anys
que es fa el concurs de coques de
botifarra dolça. A tot el grup organitzador
i també a mi ens ha semblat
que li hem de treure més suc,
a aquesta Fira i més suc a la botifarra
dolça, perquè no deixa de ser
un producte que a la gent li fa cosa
tastar però, quan la coneix, agrada
molt de menjar.»
—Quin format tindrà la Nit Gastronòmica
de la Botifarra dolça?
—«Hi haurà taules parades, amb
porrons, i cada restaurant tindrà els
seus tastets. La gent s’haurà d’aixecar
de taula, anar a cada parada de cada
restaurant a recollir el seu tastet, i
quan acabi d’un, un altre. Hi haurà
de la ratlla d’una vintena de tastets
diferents. I això anirà a base de tiquets.
La gent comprarà els tiquets i
els podrà bescanviar pels tastets.»
—Òbviament, no serà gratuït...
—«No, clar, els tiquets aniran amb
l’entrada, a un cost assequible, amb
preu diferenciat per a mainada i per
a adults. I dintre de tot aquest parament
també hi haurà la presentació
de la Ratafia de la botifarra dolça de
Salitja. I també intentarem que després
de sopar hi hagi ball.»
—La Ratafia de la botifarra dolça
de Salitja és de botifarra dolça?
—«No, però és una ratafia de l’any,
que busca el maridatge amb la botifarra
dolça; els indeps de Salitja
s’han encarregat de trobar el punt
just d’aquesta singular ratafia.»
—Quina resposta estan donant
les autoritats comarcals a tota la
iniciativa?
—«Des de l’Ajuntament s’està intentant
que el Consell Comarcal s’hi
involucri, més que amb ajuts, amb
promoció. Encara que a l’Empordà
diguin que ells també en fan, crec
que la botifarra dolça és un producte
molt nostre, que a la Selva fa molt
anys que en fem i que, en aquests
temps, és important promocionar
els nostres productes.»
—I després de la Nit Gastronòmica
de dissabte, arriba el diumenge...
—«El diumenge, a banda de la Descarregada
i de la Trobada de Vilobí,
es faran una sèrie d’activitats relacionades
amb la botifarra dolça a
Salitja, que serà el centre neuràlgic.
Hi haurà la caminada cap al volcà
de la Crosa, l’exhibició canina i,
com a novetat, estem preparant un
col∙loqui sobre la botifarra dolça,
amb entesos locals i amb la participació
d’algun especialista del gremi
de carnissers. També farem una
demostració de cuina de la botifarra
dolça, hi haurà paradistes artesans
i tallers per a la mainada, tastets i
venda de botifarres dolces i, ja a la
tarda, el concurs de coques de botifarra
dolça, que sempre ha tingut
molt d’èxit; i encara una actuació
dels Vilobí Màgics.»
—Com a pastisser, la botifarra dolça
té aplicació en l’obrador d’una
pastisseria?
—«Concretament jo, no l’aplico.
És un producte d’un dia, però no
de cada dia. Alguns carnissers en
tenen tot l’any perquè tenen clients
molt addictes a la botifarra dolça;
però altres, no. Particularment veig
la botifarra dolça més idònia per a
aplicar a unes postres de restaurant
que a unes de pastisseria. I, sobretot,
la veig idònia com a aperitiu:
se’n menja poca quantitat i tendeix
més a ser un bon aperitiu que un
plat gran.»

TOSQUIJA Revista Del Municipi De Vilobí, Salitja I Sant Dalmai | Segona Època | Número 12 | Gener Del 2010


PREMIS BOTIFARRA DOLÇA
S'otorguen en cada edició, a una persona dels nostres pobles que s'hagi significat en la vida social o cultural, com a petit reconeixement de tota aquella gent que sempre mira d'aportar un granet més.

TERRA DE BOTIFARRA DOLÇA
Sens dubte, la Botifarra Dolça està arrelada a la nostra comarca. Si bé el seu origen no és del tot clar, sí es creu que podria haver arribat per mar, “Costa Brava”, tot quedant limitada per Pirineu, Guilleries i riu Tordera.
Es pot menjar seca, però es molt més gostosa quan es menja cuita. És un àpat típicament d’hivern, pels components calorífics, tot i que només depèn dels gustos i del paladar de cadascú. La cocció sol ser bullida i no pas fregida, ja que té una pell molt fina que reventa a massa temperatura.
Es solen servir acompanyades de torrades caramelitzades.
Existeixen moltíssimes fórmules de coure la Botifarra Dolça: Cassola de terra, paella, forn o a la brasa. Per coure-les es posen en un recipient, just a no quedar cobertes d’aigua, amb una cullerada de sucre per botifarra, canyella en rama i clovella de llimona.
Es deixa fer a foc lent fins que es torna espessa com un almívar o una mel clara. En aquest moment s’hi tira el pa torrat, es remena una mica i se serveix. El sabor del pa combinat amb la dolçor de la salsa és sorprenent.
Variants:
En lloc de fer bullir amb aigua i sucre, es pot substituïr per vi dolç, tipus moscatell, garnatxa, mistela, etc.
D’acompanyament a més de torrades caramelitzades, a mitja cocció, s’hi poden afegir trossos de poma.
Si són fetes a la brasa, s’emboliquen amb paper de plata. S’han de coure molt lentament perquè la botifarra no s’esparrequi.

Carles Busquets

EL PER QUÈ DE TOT AIXÒ

La botifarra dolça és un embotit peculiar, tot i que el seu origen no és segur, l’associació de carnissers de l’Empordà el reclamen com a seu. La veritat és que l’origen ens importa ben poc, mentre no ens la treguin de la taula.
És l’embotit més estrafolari de tots, i és que és gairebé la carn la que acompanya al sucre, ja que la proporció és de 750 grams de sucre per cada quilo de carn, això la converteix en una botifarra per a gent que li agradi molt el dolç. La majoria d’embotits el protagonista és la carn (en la botifarra picant per exemple), o el morro, orella, etc. (per a la botifarra negra), i en canvi en la botifarra dolça comparteixen cartell els derivats del porc, la carn, i un producte que no és del porc, el sucre.
Que la gent però no es pensi que no hi ha sal en aquest embotit, ja que, com la majoria dels plats que ens posen a taula, si no hi ha sal no té gaire gust, o sigui que actua com a potenciador de sabor. La raó però és molt inferior a la del sucre, uns 20 grams per quilo. També s’hi pot posar un pel de llimona, i derivats del vi, com garnatxa, moscatell, etc. tot depenent del gust que es prefereixi donar-li.
Es fan moltes fires d’embotits on el protagonista és l’embotit “normal”, per una dia que sigui el protagonista la botifarra dolça, un embotit que genera tant detractors com addictes.

Quim Güell


LA BOTIFARRA DOLÇA DE SALITJA

El poble se Salitja, a cavall del Gironès i la Selva, va tenir la bona idea de dedicar una joranda a la botifarra dolça, amb la implicació dels restaurants , que hi presenten un menú al.lusiu. El diumenge de carnestoltes és el gran dia d’ aquest embotit, en una jornada plena d’ activitats, entre elles les que ens mostraran en Botifarra i Na Dolça.
És important que aquesta original, curiosa i exquisida botifarra, sigui reïvindicada des del Gironès, ja que des de Barcleona hi sol haver el costum d’ atirubir-ho tot a l' Empordà. Així es fa en una lamentable guia de rutes turístiques publicada a l´època Huguet del primer tripartit farcida d’ errors. La Generalitat convergent, al seu torn encara va fer una cosa més lamentable, que és atorgar unes suposades denominacions de productes comarcals- que es devien fer amb criteris polítics, o amb amics i coneguts del règim-, ja que aquesta botifarra també s’ atirubuïa a l´Empordà. Fins i tot un antropòleg “oficial” va cobrar molts doblers, com dirien a Mallorca, per fer un suposat estudi del perquè la botifarra dolça només era de l’Empordà.
Doncs no: jo gosaria afirmar que la seva àrea principal és el Gironès. La trobem, també, al Pla de l´Estany: jo en soc, i una feia de pagès, a casa era un embotit que es feia cada any- i, fins i tot, la menjàvem en forma de fuet i vàrem arriba a fer-ne llonganisses, que si sortien bé, eren una pura delícia-. Arriba fins a la Garrotxa- com a mínim fins a Sant Cosme-, però també fins a la Selva i, naturalment, al Baix i a l´Alt Empordà.
La primera cita històrica que conec sobre aquesta fantàstica botifarra (o “llonganissa”, entesa com a botifarra crua, com es diu a bona part dels Països Catalans) és de Ferran Agulló, que en parla al seu Llibre de la cuina catalana (anys 30). Després en parla Josep Pla:"La botifarra dolça agrada fins i tot a les persones que no en tenien la més lleu idea" va escriure El que hem menjat. Crec que el gran escriptor era una mica optimista. Més aviat penso el contrari: a molts que l’han tastat no els agrada, i a d’ altres que no l’han tastat mai, els agrada encara menys: tot i que, afortunadament, crec que són una minoria. Quan un s’hi acostuma, aquest embotit únic esdevé una autèntica llaminadura per al paladar. Salvador Dalí ho sabia, i així era una de les seves menges preferides, que demanava als restaurant i feia tastar a amics i coneguts. Quan estava construint el Teatre-Museu de Figueres anava a dinar a ca la Teta de Figueres- l’actual Restaurant Duran-, un temple del dalinisme. Per postres, semrpe solia demanar botifarra dolça, que volia fer tastar als sorpresos acompanyants d’altres procedències, particularment de Madrid. Molts, és clar, s’ hi resistien, però per compalure al mestre s’hi arriscaven i molts repetien.
Trobem embotits o botifarres dolces en altres cultures- sovint botifarrons o botifarres de sang-: a Galícia, a Canàries, a la Rioja , a Sòriai fins i tot a França també n’hi ha, sovint amb l’afegit de fruites diverses. L´originalitat de la botifarra dolça és que és una “salsitxa”- en la terminologia internacional- amb sucre; també, per cert, se’n fan en forma de budelll més petit, el que a Catalunya, justament, anomenem salsitxa.
Els nostres carnissers-xarcuters-cansaladers que, sortosament, han recollit aquest art de pagès i solen fer un excel.lent treball, en fan altres versions, per exemple amb fruits secs, i, igualment, podem trobar deliciosos fuets.
Als restaurants solen afegir-hi sucre (com es creuen a Barcelona que es fa), i altres ingredients, però si la botifarra és bona no cal. L´única precaució és posar aigua a la paella i aconseguir un bon caramel.litzat amb llesquetes de pa, poma i, perquè no, alguna altra fruita. La imaginació també compta.

Jaume Fàbrega

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada